Zakaj si je pomembno vzeti čas za družabne igre
O

Veliko otrok je v zgodnejši fazi kinestetov in ne toliko vizualcev oziroma avditivcev glede na tipologijo zaznavnih čutov.
Fotografija: Družabne igre so odlična orodja za dvig produktivnosti, razvoj timskih in komunikacijskih veščin. FOTO: Šipić Roman
Družabne igre so odlična orodja za dvig produktivnosti, razvoj timskih in komunikacijskih veščin. FOTO: Šipić Roman

Ljudje smo socialna bitja. Socialni stiki, druženje in sprostitev, ki jih prinesejo družabni dogodki, bodisi v družinskem, bodisi prijateljskem ali katerem koli družbenem, kulturnem, zabavnem dogodku sodijo med naše temeljne potrebe. Tako kot svoboda, gibanje, veselje, smeh. In tega nam danes ob vseh skrbeh, trenutni zahtevni zdravstveni situaciji in že naraščajočimi znaki recesije manjka. 
 
Stiske staršev vplivajo na psihofizični razvoj otrok. Šolanje od doma pušča negativne posledice tako na otrocih kot starših in povsem spreminja psihodinamiko marsikatere družine in odraščajočih otrok.
 
Ko smo v stresu velikokrat delujemo nezavedno. Če ne poskrbimo pravočasno za svojo sprostitev in podporo otrokom nastajajo manjši konflikti v sporazumevanju. Nerazumevanje v komunikaciji med otrokom in starši, ki žal pogosto vodi tudi v družinsko nasilje, ko se življenjske razmere v družini zaostrijo, pogosto nastane, ker imajo otroci drugačne potrebe in potrebujejo velikokrat interaktivno zaposlitev oziroma animacijo. Razlog je v tem, da je veliko otrok v zgodnejši fazi kinestetov in ne toliko vizualcev oziroma avditivcev glede na tipologijo zaznavnih čutov.
 
To pomeni, da svet zaznavajo intenzivneje skozi dotik, doživetje, doživljanje, barve, čutenje in v kolikor to manjka v interakciji s starši, povečuje stopnjo nasilja v družini in nerazumevanja z že tako preobremenjenimi starši v zaostrenih življenjskih razmerah.
 
Za kreativno reševanje izzivov in v rešitve usmerjeno delovanje potrebujemo menjavo paradigme. Animacije so sestavni del team buildingov, programov za timsko sodelovanje in nekonfliktno komunikacijo, ker vnašajo v svet odraslih in organizirano okolje pridih ustvarjalnosti, igrivosti, neobremenjenosti in so sestavni del vseh programov za razvoj veščin zaposlenih. V tej situaciji pa zbližujejo in poskrbijo tudi za sprostitev in dobre medsebojne odnose v družini.
 
Vsi poznamo že nekatere animacije in jih imamo tudi doma. Načrtujejo se glede na namen in uporabnike. Čas je, da za začetek pobrskamo za družabnimi igrami kot so Človek ne jezi se in družabne karte. Vrnile vam bodo družabnost in nasmeh na obraz v družinski krog in zmanjšale čas, preživet na digitalnih orodjih, ker pretirana uporaba škodi razvoju otrok. Blagodejne učinke boste čutili tudi pri motivaciji za delo, ker boste lažje manevrirali med delom in družinskimi obveznostmi in sočasno skrbjo za otroke v domačem okolju. So tudi odlična orodja za dvig produktivnosti, razvoj timskih in komunikacijskih veščin.
 
Naslednjič z vami delimo par primerov animacij, ki zahtevajo par minut vašega časa, par listov papirja, škarje, lepilo, barvice in podobne pripomočke za kreativne in sproščujoče in zabavne trenutke tako v družinskem kot domačem delovnem krogu.
 
*Grega Antolin, Promotiva
 

Več iz rubrike

Komentarji: