Z bitcoini do državljanstva in vstopa v 113 drugih držav

Otoška država Vanuatu v Tihem oceanu je prva država na svetu, ki je za program pridobitve statusa državljanstva sprejela plačila v kriptovalutah, natančneje v bitcoinih.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Trenutna vrednost bitcoina znaša okoli pet tisoč ameriških dolarjev, kar pomeni, da bi državljanstvo, vredno nekaj čez 200 tisoč dolarjev, z naložbenim programom stalo okoli 40 bitcoinov.

Republika Vanuatu se nahaja slabih dva tisoč kilometrov vzhodno od Avstralije in Nove Gvineje blizu Fidžija ter je vulkanskega izvora.

Ker je republika članica Commonwealtha, državljanstvo zagotavlja brezvizumska potovanja v 113 državah, vključno z Združenim kraljestvom, Rusijo in državami Evropske unije. Ob tem Vanuatu promovira tudi svoje nizke davke za kupce državljanstev in dostop do vladnih agencij, ki se ukvarjajo z vozniškim ter delovnim dovoljenjem.

James Harris, generalni direktor mreže Informacijskega centra Vanuatu, je dejal: "Obstaja nekaj sumov o uporabi kripto valute pri finančnih transakcijah, nekateri se celo bojijo, da je valuta povezana z nezaželenimi dejavnostmi, v resnici pa je ravno obratno, saj kripto valuta obstaja v popolnoma sledljivi knjigi, kjer je vidna celotna zgodovina njenega ustvarjanja in trgovanja", je dejal.

Več iz rubrike