Vzpon skupinskih vadb z ekrana: lahko vadba doma nadomesti tisto v telovadnici?

Osebni trener te lahko danes priganja kar iz slušalk ali ekrana, domača dnevna soba pa lahko v hipu postane telovadnica. Pa je to dovolj? Ali je obisk fitnes dvorane v osnovi druženje in občutek povezanosti z drugimi?
Fotografija: Vedno bolj popularne fitnes aplikacije osvajajo uporabnike. Foto: Pixabay
Odpri galerijo
Vedno bolj popularne fitnes aplikacije osvajajo uporabnike. Foto: Pixabay

Porasti aplikacij, ki spodbujajo vadbo doma in kjer napreduješ po doseženih stopnjah vse do zastavljenega cilja, se v zadnjem času pridružujejo aplikacije ali dodajajo vodeni programi, kjer se uporabnik v živo priklopi na vodeno vadbo z ekrana v zavetju svojega doma, a še vseeno v interakciji s trenerji in drugimi udeleženci, ki prav tako prenašajo vadbo preko svojih ekranov. Druženje je po pisanju britanskega Guardiana v fitnes dvoranah resda na prvem mestu, a virtualne skupnosti, pa naj bodo na Facebooku ali v sklopu aplikacije, za zdaj uporabnikom dajejo zadostni občutek medsebojne povezanosti.

Uporabniki aplikacij pravijo tudi, da je takšna vadba zanje primernejša, ker si lahko sami organizirajo čas, ker, da so v telovadnicah preveč odvisni od urnikov fitnes centrov, vse skupaj pa je tudi mnogo ceneje. V povprečju mesečna karta za uporabo fitnesa in udeležbo na skupinskih vadbah stane 40 evrov, medtem ko so najbolj znane fitnes aplikacije v Evropi dosegljive že za malo manj kot 20 evrov (FIIT) in okoli 15 evrov (SWEAT).

To sta dve najbolj razširjeni fitnes aplikaciji v Evropi – FIIT je začela svojo pot aprila 2018 in ima danes več kot 150.000 prenosov. Aplikacija deluje kot doseganje stopnje telovadbe glede na stopnjo napredka in deluje kot vsebina na zahtevo, drugi del, ki postaja vedno bolj popularen, pa so interaktivne v živo vodene vadbe, kjer se uporabnik poveže z vsemi, ki so ta trenutek »priklopljeni«.

A skeptiki opozarjajo, da je odločilen vidik pri vadbi doma tudi varnost in predvsem varno izvajanje posameznih vaj. Če se med vajami za srčni utrip uporabniku, ki se udejstvuje skupinske vadbe preko ekrana,  zgodi kakšen zdravstveni zaplet kot je na prime srčni infarkt, bi bilo lahko nevarno, poleg tega pa je pred vsako vadbo pomembno predhodno ogrevanje in po vadbi ohlajanje mišic, ki jih lahko uporabniki doma preskočijo, ker jih nihče ne nadzira, so pa izrednega pomena pri vadbi.
Rekreativni in dobrodelni dogodek EUROFIT FEST. Medvode, 3. marec 2018 [Medvode,Eurofit Fest,telovadbe,fitnes,rekreacija,šport]
Rekreativni in dobrodelni dogodek EUROFIT FEST. Medvode, 3. marec 2018 [Medvode,Eurofit Fest,telovadbe,fitnes,rekreacija,šport]

Poleg tega pa so izredno redki tisti, ki bi vztrajali pri vadbi doma, brez trenerja, ki bi ga motiviral in ostalih udeležencev, ki bi ga spodbujali, poleg vsega nekateri ne morejo brez določenih fitnes naprav. »Le kak odstotek ljudi bo dovolj motiviran, da bo redno treniral doma,« za Guardian pove John Porcari, športni profesor na eni od ameriških univerz. A sam ne verjame, da bo tovrstna vadba nadomestila fitnes dvorane. Meni, da je fitnes še vedno v prvi vrsti druženje, kjer je pomemben osebni stik.


Pa bi digitalna ponudba fitnes vadb res lahko ogrozila poslovanje fitnes centrov?


»Ne bi rekel, da je to naš namen,« za Guardian pove eden od trenerjev, ki navdušeno skače v studiu polnem kamer, kriče spodbuja namišljeno občinstvo in s posnetkov množicam maha ves prepoten, Tobi Pearce. A v Veliki Birtaniji se je članstvo v mnogih fitnes centrih v lanskem letu zmanjšalo, zato nekateri verjamejo, da se to že dogaja.

Več iz rubrike

Komentarji: