Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Željka Borić, tajnica leta 2019

»Sem srce pisarne, kjer se srečujejo poti vseh zaposlenih, sem prvi obraz podjetja pri stikih s partnerji in okolico.«
Fotografija: Željka Borić, tajnica leta 2019. FOTO Gregor Ravnik
Odpri galerijo
Željka Borić, tajnica leta 2019. FOTO Gregor Ravnik

Letošnja zmagovalka strokovnega izbora Poslovna asistentka/tajnica leta je Željka Borić iz podjetja Blok. Priznanje je prejela na kongresu ADMA v Portorožu. Gospa Borić je zadnjem desetletju postala pomembna strokovna sodelavka, ki mora spremljati novosti v svojem poklicu, tako na področju informacijske tehnologije, delovnih procesov, zakonov kot medsebojne komunikacije. »Sem srce pisarne, kjer se srečujejo poti vseh zaposlenih, sem prvi obraz podjetja pri stikih s partnerji in okolico,« je dejala ob prejemu priznanja. Čeprav ni na vodilnem položaju, sta končna odločitev in potek poslovnega dogajanja velikokrat odvisna od njene sposobnosti.


Kako začnete dan?

Priznam, da iz postelje vstanem po vsaj enem pritisku na gumb za dremež. Vstanem, na telefonu zavrtim priljubljene pesmi mojima sončkoma, Lini (6 let) in Liamu (7 let), in se odpravim pod toplo-hladno prho.


Koliko ur na dan delate?

Velikokrat slišim, da se ljudje trudijo najti ravnovesje med delom in prostim časom. Z organiziranostjo in ustreznim načrtovanjem stremim k temu, da v 8 urah opravim vse naloge in dela ne nosim domov.


Kateri so najpogostejši stereotipi o poslovnih sekretarkah (in, ali držijo)?



Ena velikih sprememb delovnih nalog našega poklica je med drugim tudi ta, da znajo današnji direktorji oziroma menedžerji sami napisati dopis in zato ne potrebujejo poslovne sekretarke. Z udeležbo na kongresu ADMA potrjujemo, da je poklic poslovni sekretar uveljavljen in cenjen. Naš ugled, prepoznavnost in vrednost v poslovnem svetu narašča. Naše osebne karakteristike, znanje in veščine obvladujejo zahteve sodobnega menedžmenta. In to dokazuje, da smo poslovni sekretarji že leta stran od stereotipov, ki so povezani z neupravičenim slovesom, da znamo dobro skuhati le kavo.

Željka Borić, tajnica leta 2019. FOTO Gregor Ravnik
Željka Borić, tajnica leta 2019. FOTO Gregor Ravnik


Katero dejstvo potrjuje rek, da so poslovne sekretarke najboljša podpora menedžmentu?

To potrjuje dejstvo, da smo poslovni sekretarji postali del tima. Skupni cilj tima pa je uspešnost podjetja. Poslovni sekretarji smo najbliže direktorjem in smo njihova desna roka. Naše delo in osebnost pomembno vplivata na kakovost, organiziranost in vzdušje v delovnem okolju in nenazadnje tudi na uspešnost direktorjevega dela.


Na konferenci ADMA smo lahko slišali pretresljivo predavanje o nasilju. Slovenci policiji brez oklevanja prijavimo preglasno glasbo ali hrup pri sosedih, ko zaznamo nasilje v družini ali v poslovnem okolju, pa ne naredimo ničesar. Je to logično? Zakaj so po vašem mnenju na konferenci govorili o tej tematiki?

Ni logično. Žalostno je, da ljudje ne ukrepamo po svoji vesti. Verjetno se ustrašimo posledic in raje zamižimo.
Na kongresu so se tematike lotili, ker je žrtvi potrebno pomagati, ker si sama ne zna ali ne zmore. Njihovo sporočilo je bilo jasno: »UKREPAJMO, POMAGAJMO, NE DOVOLIMO NASILJA«.


Kako zaključite delovni dan?

V objemu svojega partnerja, zaprem oči, odženem misli in zaspim.

To potrjuje dejstvo, da smo poslovni sekretarji postali del tima. FOTO osebni arhiv
To potrjuje dejstvo, da smo poslovni sekretarji postali del tima. FOTO osebni arhiv


Kako preživljate konce tedna?

Vikendi so čas, ko se polnimo s pozitivno energijo. Z otroki obiskujemo razne otroške prireditve, trudimo se biti športno aktivni, čas si vzamemo za obisk sorodnikov in druženje s prijatelji.


S čim se razvajate?

Zelo rada si vzamem čas zase, se razvajam v kadi, obiščem frizerja, kozmetičarko, preberem dobro knjigo, vklopim domišljijo, si razširim obzorja, postanem bolj razumevajoča … Ne smem pozabiti tudi na sproščen pogovor s prijatelji ob kozarčku dobrega vina.


Katero knjigo, ki vas je med zadnjimi navdušila, priporočate našim bralcem?

Kariera iz strasti je knjiga o ljubezni, družinskih genih in poslanstvu. Knjiga izraelske klinične in poklicne terapevtke, ki nas postavi pred vprašanje, ki si ga je zastavila večina od nas: »Kakšna bo moja kariera?« Avtorica prek resničnih zgodb, s katerimi se je srečala, ponudi mnoge ideje, ki so bralcu lahko v pomoč, ko zaide v karierno slepo ulico.

Več iz rubrike