Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic

Diplomirana pravnica je kariero začela kot okrožna državna tožilka, pred petimi leti pa so jo poslanci z 82 glasovi izvolili za varuhinjo človekovih pravic.
Fotografija: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Uroš Hočevar

Je tudi predavateljica, publicistka, pisateljica, humanitarka, uvrstili so jo med deseterico najvplivnejših pravnikov pri nas. V okviru institucije varuha se na leto udeleži ali izvede več kot 400 dogodkov, namenjenim ranljivim skupinam, ki jim posveča vso pozornost.

Kako začnete dan?

Dan vedno začnem ob 6. uri s klasičnimi jutranjimi opravili, lahkim zajtrkom, običajno čajem in kdaj kavico. Sledi pregled nočne elektronske pošte in jutranjih klipingov. Med 7. in 8. uro sem, če nisem na poti, na delovnem mestu.

Kako skrbite zase?

V službo hodim peš, tudi sicer sem stalno v gibanju, saj ogromno službeno potujem. Največji luksuz je kakšna masažica, za noben resen šport ni časa.

Uroš Hočevar
Uroš Hočevar

Sta v poslovnem svetu ženski lepota in urejenost adut ali ovira?

Lepota, če ni samovšečna in brez ustrezne pameti, ne more nikoli škoditi.

Kaj menite o enakopravnosti med spoloma v poslu pri nas?

Enakopravnosti je zlasti med mlajšimi veliko več kot med starejšimi. Še vedno pa velja, da je delaven in uspešen moški vse pohvale vreden, ženska pa pretirano ambiciozna. Ugiba se, kako zmore vse opravke doma in kakšna mati je, moških tega ne sprašujejo.

Kaj lahko prispeva »ženski dotik« v vodilnih kadrih podjetja?

Ženske znamo biti bolj diplomatske in čustvene, pa tudi organizirane. Najboljši je tandem obeh spolov. Sami moški v vodstvu utegnejo biti pretirano tekmovalni in kdaj celo narcisoidni, same ženske pa zavistne in celo neprijetne. Tudi ali predvsem do pripadnic istega spola.

Bi se morali kdaj vprašati tudi o enakopravnosti moških v svetu žensk?

Časi so se zaradi boja žensk za enakopravnost res spremenili in žal že srečujemo moške, ki so izgubili zdravo moškost in so poženščeni, in ženske, ki so ob prijetno ženstvenost in so prave možače.

Brez katerih treh tehnoloških napravic si ne predstavljate življenja?

Odvisna, a ne zasvojena, sem od računalnika in zelo pametnega telefona, doma pa od vseh gospodinjskih aparatov, ki lajšajo sodobno življenje. Kuham na zalogo ali jem v restavracijah, saj me običajno ni doma vsaj 12, včasih tudi 15 ur.

Kje preživljate proste dneve?

Kaj pa so prosti dnevi? Popolnoma prostih nimam že veliko let. Zagotovo pa bi jih še znala izkoristiti in zapolniti. Raje ne povem, s čim in kom vse.

Kam hodite na dopust?

Teden dni preživim v Rogaški Slatini in teden dni v Zambratiji pri Umagu. Vse drugo pa doma, kar običajno pomeni v službi ali blizu službe.

Tri knjige, ki ste jih nazadnje prebrali.

Med knjigami, ki mi jih je uspelo letos prebrati, so Hararijeva Sapiens – kratka zgodovina človeštva, Fake News Petra Jančiča in Evangelij za pitbule Jiřija Bezlaja.

Več iz rubrike