Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Sandi Češko

Šestinpetdesetletni poslovnež iz Zasavja je bil še pred nekaj leti najbogatejši Slovenec. Po duši levičar, sicer pa pragmatičen poslovnež, ki je ustanovil Studio Moderna in pomagal ustanoviti Forum 21.
Fotografija: Ljubo Vukelič
Odpri galerijo
Ljubo Vukelič

Manj znano je, da je tudi lastnik dvorca Zemono, kjer deluje restavracija enega najbolj znanih slovenskih kuharjev. Sandi Češko je pred leti, kot pravi, pomagal prijatelju, da se Zemono ne bi spremenil v zasebno rezidenco kakšnega domačega ali tujega tajkuna.

VPRAŠALNIK

Kdaj zjutraj vstajate?

Ponavadi ob 6.30.

Tečete zjutraj ali zvečer, koliko?

Tečem kadarkoli, lahko si vzamem poldrugo uro časa. Navadno popoldne, da imam po polovici dneva odmor.

Kakšni so vaši jutranji rituali?

Zjutraj obvezno pojem zajtrk, pregledam e-pošto in grem nato v službo.

Kako se začne vaš delovni dan?

Z nujnimi zadevami, kjerkoli sem.

Zakaj nimate tajnice?

Ker je to ovira v komunikaciji. Se opravičujem vsem poslovnim sekretarkam, ki odlično opravljajo svoje delo, ampak v digitalnem svetu so nehotena ovira.

Pred leti ste dejali, da se dobro počutite, ko hodite po robu, kjer ni gneče. Leta so minila, ste še vedno radi »osamljeni«?

Tako je, še vedno sem zvest tej strategiji, in to je bila ena mojih najboljših odločitev in je tudi prednost v svetu, v katerem je vse manj udobnih »avtocest«.

Zdaj se bližate nebu. Airbus je navdušil prototip sedeža, ki ste ga razvili skupaj z Boxmark Leather. Kako pomemben bo ta del prodaje?

Zelo pomemben, še posebno za druge panoge, v katere vstopam. Letalska industrija je najzahtevnejša industrija, delati z vrhunskim menedžmentom podjetja, katerega prihodek je večji od slovenskega BDP, pa je precej adrenalinsko. Octaspring je inovacija, o kateri sem se pogovarjal tudi s Tomom Endersom, prvim možem Airbusa.

Kaj preizkušate tudi sami? Nazadnje ste imeli v pisarni na stolu »podložko« iz pene Octaspring?

Zdaj preizkušam nove blazine za sedeže najprestižnejših avtomobilskih blagovnih znamk in tudi za pohištveno industrijo. Kličejo me iz tujine, v Sloveniji pa do zdaj podjetja Boxmark, Donar, Plama in TT Okroglica.

Nekaj let ste kraljevali na lestvici najpremožnejših Slovencev. Kaj vam pravzaprav pomeni premoženje?

Pomeni mi svobodo, da lahko uresničuješ svoje poslovne sanje. Razkošja ne potrebujem, pomeni oviro in mentalno onesnaževanje.

Stari ste več kot 50 let. Vas boli križ in si pomagate s kozmodiskom?

Še ne.

Boste šli na predsedniške volitve ali vas cirkus, v katere se je kandidacijski postopek prelevil, odbija?

Na volitve bom šel, volilne kampanje pa res niso več za normalna ušesa. Vidimo samo še posnemanja resničnostnih šovov, še vedno pa nihče nima pameti ali poguma ali obojega, da bi nastopil kot Bernie Sanders.

Pravite, da je vaša pisarna računalnik, se bojite hekerskih napadov?

To postaja nočna mora.

Zadnji tiskani časopis naj bi izšel leta 2043. Kdaj boste vi po televiziji prodali zadnji dormeo?

TV ne bo nikoli konec, TV bo samo konvergirali na druge platforme, na mobilne telefone, in to nam zelo ustreza.

Kdo ima najboljšega kuharja, JB ali Zemono, kjer ste dejansko lastnik dvorca, in kaj vam najbolje pripravi?

Slovenija ima pravo bogastvo dobrih kuharjev. Toliko dobrih restavracij na prebivalca nima niti New York ali Pariz. Tako Tomaž (Kavčič, op. p.) kot Janez (Bratovž, op. p.) in številni njihovi kolegi bi bili v New Yorku ali katerikoli metropoli svetovni zvezdniki. To niso patriotske parole. Gostil sem poslovnega partnerja, ki je v Slovenijo priletel s svojim letalom. V eni restavraciji so priredili takšno atmosfero, da je njegova žena kar zajokala. Ni vse samo v perfekciji na krožniku, zelo pomembno je, da Slovenci znamo uživati v svojem delu, in to je nekaj, kar v tujini ne vidiš tako pogosto.

Katera je najboljša odločitev, ki jo je sprejela Cerarjeva vlada (podpora investicije Magne, davčne spremembe, fiskalno pravilo)?

Dela vlade ne spremljam zelo pozorno. Z Magno smo zavozili, še vedno ni znanja in odločnosti, da bi takšne projekte delali transparentno in strokovno. Škoda, povsod izgubljamo ugled pri vodenju postopkov. Prepričan sem, da obstaja rešitev »win-win-win«, za Magno, za okolje in za Slovenijo, žal se obeta »lose-lose«. Morda bo Magna celo zabeležila en »win«, ampak bo grenak.

Kdaj greste spat, kaj je zadnja stvar, ki jo počnete pred tem?

Spat hodim pozno, ko je konec nujnih e-mailov, po možnosti okoli polnoči, pogosto pa med eno in drugo uro. Zadnja stvar je navadno e-mail. Knjige pa gredo z mano na dopust in na dolge lete.

 

Več iz rubrike