Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Matic Vizjak, najbolj inovativen mladi kmet

Fotografija: Matic Vizjak Foto Janez Marolt
Odpri galerijo
Matic Vizjak Foto Janez Marolt

Mladi Štajerec je prvi človek na svetu, ki je v vino dal čili in s tem postal najbolj inovativen slovenski mladi kmet. S pikantnim vinom je napolnil unikatne stekleničke in opojno pijačo postavil ob bok sodobnim eliksirjem. Kot mlad fant je prepotoval skoraj ves svet, se preizkusil v poplavi različnih poklicev in se ustalil v domači vasi Šmarje pri Jelšah, kjer se ukvarja tudi s pridelavo čilijev, medu, mok, z vinarstvom in organizacijo največjega festivala pikantne hrane pri nas. Za izum Chilli Wine je v New Yorku prejel tri odličja (eno zlato in dve srebrni medalji), neuspehov ga ni strah, bolj ga strašijo tisti ljudje, ki nikoli ne pokusijo česa novega. Domača kmetija Vizjak nosi titulo ekokmetije, pred dobrim letom dni pa jo je obiskal sam predsednik države.

Zakaj ste pridobili naziv najbolj inovativnega kmeta v Sloveniji in Evropi?
Na to je vplivalo več dejavnikov. Komisija ocenjuje in podeljuje točke glede na inovativnost, trajnostni način kmetovanja, splošno rast podjetja, potencial razvoja, povezovanje in prispevek k skupnosti. V evropskem parlamentu sem bil kot predstavnik slovenskih mladih kmetov, pod okriljem Zveze slovenske podeželske mladine. Nisem pa bil najbolj inovativen kmet EU.

Vaša specialiteta so čiliji, med in moka. Kakšen izum je vino z dodatkom čilija in kakšne titule je dobilo?
Vino je v sodelovanju s sosednjim vinogradništvom Kolar prejelo tri odličja na dveh zelo prestižnih ocenjevanjih na svetu v New Yorku: Finger Lakes International Wine Competition in Great American International Wine Competition.


Kako začnete dan?
Že od mladih nog sem jutranji človek. Zbujam se okoli 5. ure, naredim pregled dneva, postavim oziroma obnovim kratkoročne in dolgoročne cilje ter določim korake do njihove uresničitve. Ta vsakodnevni ritual me neprestano drži v pogonu, in če kdaj skrenem s poti, mi pomaga, da se vrnem v pravo smer. Če mi čas dopušča, si vzamem še pol ure ali uro za branje knjige. Upoštevam formulo 1 H = 4 % (ena ura je samo štiri odstotke našega dneva!). To sem zasledil na seminarju v Amsterdamu, kjer je predavatelj dejal: »Če niste pripravljeni investirati vase oziroma v svoje znanje vsaj štirih odstotkov svojega dneva, potem si uspeha v resnici sploh ne želite!« Ta preprosta teza me je tako šokirala, da me vse od takrat spremlja in jo upoštevam.

Koliko ur na dan delate?
Verjetno se tukaj pričakuje odgovor v obliki številke, če bi na svoje »delo« gledal suhoparno objektivno, bi se seštevek glasil med 12 in 18 urami na dan od nedelje do nedelje. Vendar jaz menim, da ne delam, ampak živim življenje skozi svoje delo. Ko končno najdeš nekaj, v čemer si dober in v tem tudi uživaš, se to ne imenuje več služba, ampak način življenja.
Število kmetij se krči. S kakšnimi situacijami ali celo težavami v poslu se srečujete v času digitalne in tehnološke revolucije?
Ne bi rekel, da so to težave, kvečjemu prednosti. Seveda, če smo dovolj odprti, nam ponujajo neomejene prednosti pri mreženju, marketingu, socialni prepoznavnosti … Vse to pa je danes »must have« za preboj na sam vrh.

Postavili ste si cilj, da boste svoje vino do leta 2022 tržili na vseh celinah. Na katerih ste že prisotni in kako boste dosegli ta cilj?
Kot sem že na začetku omenil, si kot vsak prodora željan podjetnik redno postavljam cilje, in, ja, moji niso malenkostni! Ne verjamem v pregovor: »Kdor visoko leta, nizko pade.« Jaz pravim, da kdor visoko leta, ima izjemno dober razgled! Ne razumem, zakaj imamo Slovenci vcepljen strah pred uživanjem polnega življenja. Če si pošten podjetnik, ki s predanostjo in delom omogočaš lagodno življenje ne samo sebi, ampak tudi svoji družini in vsem svojim zaposlenim, zakaj bi moral zajemati življenje z žličko, če pa si povsem zaslužiš celo zajemalko?! Chilli Wine, d. o. o., še ni zapustil EU, ampak to me ne skrbi, vem, da z ekipo samo ločujemo zrnje od plev, in prepričan sem, da se bo v prihodnjih treh letih našlo pravo, iz katerega bo vzklil in zrastel ta sen.
Matic Vizjak
Matic Vizjak

Je vaše pikantno vino bolj degustacijsko ali ga lahko pijemo ves večer?
Ta unikat je ustvarjen, da posebne trenutke spremeni v nepozabne. Zato ga vsekakor priporočamo bolj kot češnjo na vrhu torte.

Kako mali kmet postane tržno in medijsko prepoznaven, velik?
Preprosto. Z nišnim produktom in samozavestnim nastopom!

Kaj počnete v prostem času?
Večino ga namenim športu: fitnes, treking, gorništvo, plezanje, ter seveda dobri knjigi.

Petek zvečer – v centru mesta s prijatelji ali na kavču ob televiziji?
Vsekakor s prijatelji na pivu ali dveh. Leta 2011 se mi je namreč zgodilo nekaj najlepšega; »crkno« je televizor (smeh). Tako že osem let nimam več pojma, kaj se dogaja po svetu, ne spremljam nobenega športa, nobenih »resničnostnih šovov«, nobene toksične negative … Samo eno življenje imamo in dve izbiri: ali si ga bomo sami kreirali ali pa bomo postali kreacija drugih! Prav tako smo dobili samo eno telo, drugega ne bomo več! Zato ga spoštujmo, ker je to naša edina oaza, v kateri bomo živeli do poslednjega dne!

Vaša najljubša jed?
Chilli con carne in štrudl.

Kaj je zadnja stvar, ki jo naredite pred spanjem?
Meditacija.

Več iz rubrike