Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Matevž Lenarčič, pilot, alpinist, okoljevarstvenik ...

Ujeli smo ga med postankom v Karačiju na še eni okoljski misiji. Medtem ko so bile prejšnje misije osredotočene na črni ogljik, se bodo tokrat osredotočili na širšo sestavo onesnaženja, predvsem nad Azijo. Z ultralahkim letalom je obletel svet, nam spodaj pa je postregel tudi s fotomonografijo z aerofotografijami celotne verige Alp, kot jih vidijo ptice.
Fotografija: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Jože Suhadolnik

Bistvo njegovih podvigov niso rekordi, ampak se dotika najglobljih dilem sodobnosti, strnjenih v retorično vprašanje: se bo človeštvo zmoglo še pravočasno začeti samoomejevati v svoji nori potrošniški tekmovalnosti?

Kakšen je vaš jutranji ritual?

Že 15 let telovadba, kombinacija razteznih vaj in joge. Med poletom sledi taksi do letališča sredi noči, počasne procedure na letališčih, priprava letala in odlet.

V prejšnjih misijah ekipe Green Light World Flight ste šli po podatke, ki jih potrebujemo za razumevanje podnebnih sprememb, okoli sveta. Zdaj boste podatke o onesnaženosti zraka zbirali na več kot 20.000 kilometrov dolgi poti čez Azijo. Kaj pričakujete od te poti? Nevsakdanje prijetnosti?

Azija je specifična, ker je nemogoče brez podpore lokalne letališke agencije priti z letališča ali nanj. Poleg tega so potrebna posebna preletna in pristajalna dovoljenja, ki veljajo včasih samo 24 ur, in vsaka zamuda zaradi vremena ali birokracije pomeni ponoviti vajo in znova plačati. Primerno gorivo je posebna zgodba, zato se je treba zanj predhodno dogovoriti. Tako se gibljejo cene za en pristanek med 2500 in 3000 dolarji, ponekod tudi več. Občutek pa je veliko boljši, da ima takšno zapravljanje denarja tudi širši smisel, ki koristi poznavanju onesnaženosti ozračja, kar je osnova za izboljšave. Azija ima zelo onesnažen zrak, dr. Griša Močnik in dr. Lukan Drinovec pa z obdelavo podatkov ugotavljata vrsto in vzroke takšnega stanja.

Je lep pogled na svet od zgoraj?

Pogled od zgoraj je predvsem drugačen, širša slika sveta, manj obremenjena z vsakodnevnimi manipulativnimi informacijami. Svet je eden, vsi dihamo isti zrak in pijemo isto vodo, ki nenehno krožita. Politiki in kriminalni zakoni liberalne ekonomije pa nas poskušajo prepričati o višjih nacionalnih ciljih ali nenehni gospodarski rasti in izkoriščajo našo ujetost med strahom za eksistenco in patološko potrebo po uspehu ali karieri. Torej ja, pogled od zgoraj je zelo lep.

Je svet neozdravljivo bolan ali je še kaj upanja, da se ta trend obrne?

Svet seveda ne more biti neozdravljivo bolan, saj se nenehno spreminja in neko idealno stanje sploh ne obstaja. Zelo bolna pa je človeška družba, ki gradi razvoj na tehnološkem napredku, uspehu posameznika, ne najde pa sistema organizacije družbe, ki bi zagotavljala okolju vzdržno bivanje za vse. Kako ukrotiti grabežljivo, jagrsko naravo posameznika, kako postaviti vzgojno-izobraževalni sistem, kako najti prave prioritete, ki morajo biti posamezniku in okolju vzdržne, so vprašanja, na katera bi morali iskati odgovore in vlagati sredstva, ne pa v umetno inteligenco in nenehni tehnološki razvoj, ki vedno rešuje probleme, ki jih prav tehnološki razvoj prinese. Čas je, da ustavimo gospodarsko rast in družbo postavimo na enakovredne temelje.

O čem razmišljate, ko ste ure in ure sami v tesni kabini letala?

Zelo banalne stvari, povezane z eksistenco. Kako reagirati v primeru slabega vremena ali odpovedi instrumentov. Življenjske prioritete se za moje pojme postavijo v bolj pravi vrstni red.

V vaši biografiji piše, da ste pilot, biolog, fotograf, avanturist. S čim se pa preživljate?

Z letenjem, snemanjem iz zraka z različnimi senzorji s pomočjo ultralahkih letal. Že dolga leta se borimo z letalskimi birokrati, ki razumejo pravila kot nespremenljive božje zakone. Zato je naša dejavnost zelo ovirana z veliko počasnejšim razvojem, kar pa navsezadnje tudi ni slabo. Kdo pa pravzaprav potrebuje več od dovolj?

Kaj pa prosti čas? Ga imate? Kako ga preživljate?

Moja življenjska filozofija, ki je povezana tudi s pokojninskim sistemom, je preprosta. Namesto iskanja službe poiskati način življenja, ki zadovoljuje in omogoča preživetje. Torej ves moj čas je prosti čas, dopust, zato ne čakam na pokojnino ali na oddih na morju.

Jože Suhadolnik
Jože Suhadolnik

Kaj na vaše podvige porečejo družina, otroci?

Kočljivo vprašanje, na katero nimam pravega odgovora. Včasih dobro, včasih slabo. Glede na to, da se po 30 letih skupnega življenja še vedno zelo radi prenašamo, se mi zdi, da je več dobrega kot slabega.

Obleteli ste ves svet, veliko ste videli in se srečali s številnimi ljudmi. Še kakšno sporočilo za »najbolj pokvarjena živa bitja na svetu«, kot ste dejali v nekem intervjuju?

V vseh nas je dobro in zlo. Od okolja je odvisno, kaj pride na dan. Trenutna zahodna demokracija in liberalna ekonomija zahtevata od nas uspeh in zmago za vsako ceno tudi na račun trpljenja drugih, laži, manipulacije, grabežljive kraje. Takšni ljudje potem izvolijo svoje predstavnike, ki so le odsev stanja v družbi. Neverjetno se zdi, kako lahko pridejo na oblast ljudje, kot so Trump, Putin, Erdoğan, Asad ali plejada slovenskih kimavcev, patoloških narcisov in grabežljivcev. Zelo preprosto, izvolimo jih, ker so nam všeč.

Brez česa si ne znate predstavljati življenja?

Brez družine, prijateljev, letenja in hribolazenja. Ker je tudi vse to začasno, ima neskončno vrednost v času in prostoru.

Več iz rubrike

Komentarji: