Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Gabrijel Škof, predsednik uprave AS

Po diplomi na pravni fakulteti in opravljenem pravosodnem izpitu v zavarovalništvu leta 1984 je Gabrijel Škof več kot 32 let zvest zavarovalništvu. Leta 2007 je nastopil funkcijo predsednika uprave Zavarovalnice AS, prav tako pa je dejaven v panogi kot član številnih strokovnih organizacij in združenj.
Fotografija: Gabrijel Škof, AS. Photo: Dean Dubokovic
Odpri galerijo
Gabrijel Škof, AS. Photo: Dean Dubokovic

Adriatic Slovenica je bila do nedavnega del Skupine KD Group, lani pa jo je kupila družba Generali CEE Holding, ki je del italijanske Skupine Generali, in sicer za kupnino v višini 245 milijonov evrov. V zavarovalnici imajo več kot 500.000 strank in 1,7 milijona zavarovalnih polic. V letu 2017 so ustvarili 11,4 milijonov evrov čistega dobička in so tretja največja zavarovalniška skupina na slovenskem trgu.


Kako začnete jutra med delovnim delom tedna?

Jutro začnem s 15-minutno telovadbo in zajtrkom.


Koliko ur na dan delate?

V povprečju delam 10 ur na dan, po potrebi pa še zvečer doma.


Kakšen voditelj ste? Lani je Zavarovalnica AS lani prejela certifikat Družini prijazno podjetje, kajne?

Predvsem spodbujam sodelavce k proaktivnosti pri njihovem delu. Stavim na timsko delo in odprte odnose v timu in širšem kolektivu. Želim pa imeti tudi nadzor nad dogajanjem.
Da, lani smo pridobili polni certifikat Družini prijazno podjetje. AS je zdaj v drugi triadi certificiranja in nadaljujemo z zastavljenimi ukrepi, saj resnično sledimo svojemu cilju, da smo prijazni do zaposlenih in da lahko združujejo poklicno in družinsko življenje. Prav tako uvajamo veliko ukrepov za medgeneracijsko sodelovanje in za starejše zaposlene.


Ali varčujete ali investirate?

Varčujem v 2. in 3. stebru. Investiram pa predvsem v nepremičnine.


Kako nove tehnologije zbiranja podatkov vplivajo na vaše delo? Ali lahko že zelo kmalu pričakujemo bolj pestro izbiro zavarovanj z bolj individualnimi pogoji?

Naša zavarovalnica že zdaj ponuja zavarovanja, ki so dobro prilagojena na potrebe, ki jih ima posameznik skozi celotno življenjsko obdobje. Seveda nam nove tehnologije omogočajo oblikovanje ponudb, ki so zelo individualno kreirane, vseeno pa še vedno zelo veliko stavimo na osebni pogovor zavarovanca in njegovega zastopnika.


Gabrijel Škof, AS Foto Photo: Dean Dubokovic
Gabrijel Škof, AS Foto Photo: Dean Dubokovic

Kako podnebne spremembe vplivajo na poslovni model zavarovalništva? Predvidevam, da povečana tveganja ogrožajo poslovanje.

Povečana tveganja vplivajo predvsem na tiste, ki sploh niso ali pa niso ustrezno zavarovani. V zavarovalnici AS se tem povečanim tveganjem prilagajamo z zavarovalnimi pogoji in segmentacijo tveganj.


V zadnjih letih smo pogosteje priča velikanskih škod v gozdovih in sadovnjakih.

To je posledica podnebnih sprememb in odnosa ljudi do okolja. Dejstvo sicer je, da so se podobni dogodki že dogajali v preteklosti, a se je očitno spremenila njihova frekvenca in intenziteta. Mi imamo v svoji ponudbi tudi zavarovanje gozdov, čeprav ne beležimo povpraševanja po teh zavarovanjih.


Kako pa na vaš poslovni model vpliva transformacija avtomobilske industrije?Avtomobilski segment je poslovno zelo pomemben za nas. Že v preteklosti izboljšani varnostni mehanizmi sicer blagodejno vplivajo na frekvenco in velikost škod, ki pa po drugi strani povečujejo vrednost avtomobilov. Brez tega razvoja bi bile zavarovalne premije zagotovo višje. Povečevanje proizvodnje hibridnih in električnih avtomobilov trenutno na poslovanje nimajo pomembnega vpliva. Bo pa našo industrijo zelo močno zaznamoval prehod na samovozeče avtomobile. To pa še ne bo jutri. V vmesnem času se moramo pripraviti tako, da bomo izpade prihodkov iz tega naslova nadomestili z uvajanjem novih zavarovalnih produktov in storitev zlasti na področju osebnih zavarovanj in izboljševanjem osebnih izkušenj ter zadovoljstva naših strank.


Katera knjiga vas je navdušila v zadnjem času?

Terenski vodnik po lažeh, avtorja Daniela J. Levitina.


Katera je vaša najljubša hrana?

Sem vsejed. Uživam tako v doma pripravljeni hrani kakor tudi v kulinaričnih kreacijah vrhunskih slovenskih kuharjev. Če pa moram poudariti konkretno jed, zadnje čase uživam v doma pripravljenem brancinu v soli.


Kako pa preživljate konce tedna?

Raziskujem lepote slovenske in hrvaške Istre.


Kakšna življenjska motivacija oziroma vodilo vas ponese v miren spanec?

Danes je bilo fajn, jutri pa bo nov zanimiv dan.

Več iz rubrike

Komentarji: