Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Franci Pliberšek, lastnik in direktor MIK Celje

Direktor lastnega podjetja, ki nudi kruh skoraj 300 družinam, je priznan predavatelj na področju menedžmenta in vodenja podjetij ter velik ljubitelj umetnosti, športa in potovanj, predvsem pa je tudi mož in oče treh živahnih najstnikov.
Fotografija: Podpis pogodbe okna MIK in Anže Kopitar,Ljubljana Slovenija 29.08.2017
Odpri galerijo
Podpis pogodbe okna MIK in Anže Kopitar,Ljubljana Slovenija 29.08.2017

Študiral je arhitekturo in gradbeništvo in že za čas študija odprl popoldansko obrt ter začel izdelovati ladijski pod in parket. Podjetje je ustanovil leta 1990, ključna pa je bila odločitev leta 1998, ko so začeli izdelovati tudi okna. MIK Celje je danes eno najuspešnejših podjetij za proizvodnjo stavbnega pohištva in zasteklitve objektov v regiji, do tega pa so prišli z direktorjevim voditeljskim nazorom po zakonih ZKP – zdrava kmečka pamet.


Kako začnete jutra?

Jutranji čas mi tako ob delavnikih kot ob prostih dneh veliko pomeni. To je čas, ki ga posvetim sebi, svojim mislim, ko dam prosto pot kreativnosti. Jutra začenjam s sprehodom v naravo, v gozd, ki je v bližini mojega doma. Sprehode namenjam razmišljanju o dnevu, ki je pred mano, postavim si dnevne prioritete in razmišljam o projektih, ki že tečejo in so pred mano. Jutranje stalnice so tudi zdrav zajtrk in jutranja telovadba ter prebiranje jutranjih novic.


Koliko ur na dan delate?

Kot podjetnik, ki je z lastnimi rokami v 30 letih ustvaril podjetje s 180 zaposlenimi in še 100 zunanjimi sodelavci, sem ves čas vpet v dogajanje v podjetju, živim in diham z njim, zato bi bilo vrednotiti moj delavnik v urah preveč posplošeno. Lahko le rečem, da prihajam zgodaj zjutraj v podjetje in ga večinoma zapuščam zadnji oziroma v družbi svojih najožjih sodelavcev v vodstvu našega podjetja.


Ste lastnik in direktor enega najuspešnejših podjetij za proizvodnjo stavbnega pohištva in zasteklitve objektov v Sloveniji. Kakšen vodja ste?Pri vodenju se vedno ravnam po načelih zdrave kmečke pameti, poslujem preudarno, vendar je velikokrat treba sprejeti tudi določena tveganja, ki prinesejo končni uspeh. Bistven mi je tudi stik z mojimi zaposlenimi – sem direktor, ki ga boste našli tako v tehničnem sektorju kot v prodaji, proizvodnji, skladišču in na terenu. Menim, da je usodna napaka vsakega podjetnika in direktorja izguba stika s svojimi zaposlenimi. Ko enkrat podjetje preide iz majhnega v veliko, se direktorji večkrat lahko izgubimo v papirologijah in velikih projektih ter pozabimo na tiste, ki so nam pomagali zgraditi podjetje, naše zaposlene. Zato sem si obljubil, da bom v podjetje vedno vpet na enak način, namreč enako zdaj, ko nas je že več kot 180, kot na začetku, ko smo bili le trije. Ostajam povezan s svojimi zaposlenimi, to je tisto, kar nas ohranja in žene naprej.


Ste soavtor knjige Vsemogočni v ogledalu. Kako je zapisano v knjigi prispevalo k vašemu osebnemu razvoju ter sreči in strasti zaposlenih v MIK Celje?

Knjiga »Vsemogočni v ogledalu« govori o mojih življenjskih izkušnjah in modrostih, ki sem jih pridobil na svoji poti. Vsekakor je knjiga potrditev mojega načina razmišljanja in življenja, ki sem ga vpeljal tudi v korporativno kulturo našega podjetja. Tako kot pri vodenju podjetja so tudi moja načela in vrednote zgrajeni na načelu zdrave kmečke pameti in eno teh načel je »več, kot daješ, več imaš«. Tako smo vsi v našem MIKu predani družbeno odgovornemu delovanju in pomoči manj privilegiranim poleg seveda našega osnovnega poslanstva, ki je glavni motor vsega našega ustvarjanja, proizvodnje in storitev: »izboljševati kakovost bivanja«.


Bili ste imenovani za Naj Celjana. Kako bi po vašem mnenju ljudje postali boljši občani ali državljani?Vsekakor motiv mojega delovanja nikoli niso bili razni nazivi, je pa lepo in prijetno, ko sta tvoje delo in trud opažena. Naziv ni izhajal le iz mojega podjetniškega izhodišča, temveč tudi iz mojega družbeno odgovornega delovanja in vračanja lokalnemu okolju, v katerem mi je uspelo ustvariti naše podjetje. Ne le, da je naš MIK eden bolj prepoznavnih proizvajalcev stavbnega pohištva ne le v Sloveniji, marveč tudi na ozemlju srednje in južne Evrope, aktivni smo tudi v družbeno odgovornem delovanju. Že 14 let zapored vsako leto omogočimo letovanje na morju 100 otrokom iz socialno šibkih družin iz vse Slovenije, že 19 let podpiramo slovenski klubski šport, smo sponzor Celjskega rokometnega kluba, v letih našega poslovanja pa smo že pomagali tudi mnogim mladim umetnikom, kulturnikom in športnikom.


Se ukvarjate s športom?

Verjamem, da je za premagovanje podjetniških izzivov pomembna ne le dobra psihološka pripravljenost, marveč tudi telesna, zato svoj prosti čas posvečam negovanju različnih športov – od kolesarjenja do pohodništva, plavanja in smučanja, pa tudi meditaciji in duhovnim vajam.


Katere so vaše najslajše razvade?

Zelo uživam v kulinaričnih razvajanjih, potovanjih in odkrivanju novih krajev in kultur. Sladka razvada je tudi premikanje lastnih športnih mejnikov, pa naj bo to v obliki prekolesarjene celotne Slovenije, trekinga po Himalaji ali letošnjega vzpona s sodelavci in prijatelji na najvišjo goro Afrike, Kilimandžaro.Direktor MIK Celje Franci Pliberšek FOTO: Grega Gulin
Direktor MIK Celje Franci Pliberšek FOTO: Grega Gulin

Katera knjiga vas je nazadnje navdušila?

Nazadnje me je navdušila knjiga Simona Sineka »Začni z zakaj«, ki govori o osmišljanju stvari in poslovanja, začenši z vprašanjem »Zakaj?«. Torej, zakaj nekaj počnemo, saj lahko le tako svoje sposobnosti in strasti uskladimo s svojimi vrednotami. Prav tako mi je blizu njegova misel, ki pravi takole: »Trdo delo za nekaj, kar nam ni mar, se imenuje stres. Trdo delo za nekaj, kar imamo radi, se imenuje strast.«


Kje boste letos dopustovali?

Kmalu se z družino ob ženinem okroglem rojstnem dnevu odpravljamo na krajše potovanje po južni Italiji, morske počitnice pa po navadi preživljamo v našem avtodomu na enem od hrvaških otokov. Vsaj dvakrat letno pa si vzamem čas tudi za meditacijo in duhovne vaje v tišini. To poletje načrtujem tudi prehoditi pot El Camino v tišini. Maja pa bom s svojimi sodelavci, poslovnimi partnerji in prijatelji že četrtič prekolesaril celotno Slovenijo v sklopu MIKove dobrodelne kolesarske ture »S srcem na kolo«.

Več iz rubrike