Vsakdanje navade uspešnih ljudi: dr. Denis Mancevič

Sliši se klišejsko, a je resnično: kdor je srečal Denisa Manceviča, zdaj glavnega izvršnega direktorja in podpredsednika uprave rusko-slovenskega jeklarja Sij pred letom, dvema, tremi, mu je bilo po nekaj minutah pogovora jasno, da presega okvire formalne funkcije direktorja za korporativno komuniciranje.
Fotografija: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Uroš Hočevar

Pa ne zaradi velikega nemškega SUV, ki ga je vozil. Odlikovala ga je razgledanost in pronicljivost, torej širina vedenja in globina, s katero je znal predlagati rešitev problema. Morda je bila to posledica diplomatskega dela na veleposlaništvu v Moskvi, a še verjetneje posledica dveh dejstev: prvega, da je otrok slavnih športnikov, in drugega, da je študiozen človek.

Mancevičev oče Dimitrij je Slovencem znan predvsem kot trener plavalca Petra Mankoča, nekoliko manj je znano, da je lani na olimpijskih igrah v Riu pomagal Kazahstancu in Belorusinji do zlate in bronaste medalje. Mati je bila svetovna prvakinja v ritmični gimnastiki. Seveda je moral trenirati plavanje, ki ga je opustil na začetku študija, zdaj trenira predvsem za maratone. O študioznosti: diplomiral je iz mednarodnih odnosov in ruščine, magisterij je naredil na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, doktorat o ruskem energetskem vplivu pri mentorju Milanu Brglezu, sedanjem predsedniku državnega zbora. Doktorat je nato preoblikoval tudi v poljudnejši jezik in pri založbi Umco izdal knjigo. Lani je na Bledu vpisal MBA.

Podatki o koncernu, ki poleg osrednjih metalurških podjetjih vključuje še Perutnino Ptuj, naredijo vtis: lani so imeli 7200 zaposlenih, 843 milijonov prihodkov in 127 milijonov evrov EBITDA.

VPRAŠALNIK

Kdaj zjutraj vstajate?

Med šesto in pol sedmo.

Kaj naredite vsako jutro, preden greste v službo?

Obvezen je zajtrk, med katerim naredim pregled klipinga in elektronske pošte. Občasno še sprehod z mlajšim sinom do vrtca.

Kaj imate za zajtrk?

Največkrat kombinacijo ajdove kaše s skuto.

Ali zjutraj telovadite?

Da, trikrat na teden imamo zjutraj s Sijevo ekipo organizirano vadbo v fitnesu. Imamo zelo dobro opremljen fitnes, odlično ekipo sodelavcev in se, poleg tega da naredimo za svoje telo in počutje nekaj pozitivnega, tudi zabavamo. Pri vsem, kar počnemo, se je treba zabavati, ohraniti nekakšno otroško igrivost do življenja, učenja in tudi do vsega novega.

Kako se poslovite od domačih, preden greste v službo?

V dneh, ko imamo jutranji fitnes, se bolj po tiho odplazim iz stanovanja. V vseh drugih primerih je obvezen skupni zajtrk, jutranji rituali, ki so bolj ali manj stresni, ter odhod v šolo oziroma vrtec in nato v službo.

Kaj sta prvi stvari, ki ju naredite v službi?

Kratka kava in pregled dnevnih obveznosti ali gradiv.

Uroš Hočevar
Uroš Hočevar

Kdaj greste zvečer spat?

Največkrat med enajsto in polnočjo.

Kdaj si pripravite oblačila za službo?

Zjutraj, tik pred odhodom v službo. Kravate so stvar dnevnega navdiha.

Kaj so še zadnje stvari, ki jih naredite pred spanjem?

Branje, občasno kakšen film v ženini družbi.

Kdaj pa berete?

Pred spanjem, ob koncu tedna in manično na dopustih.

Kaj poslušate na poti v službo?

Tematske radijske postaje, najraje imam rock, včasih tudi kakšno izbrano skupino ali izvajalca – tudi to je stvar dnevnega navdiha.

Poslušate podcaste ali tedtalke?

Redko.

Kje črpate navdih, energijo in disciplino?

V knjigah, na potovanjih, v družini in na dolgih tekih. V družini črpam predvsem modrost, energijo in disciplino pa v zadnjih letih vsekakor na dolgih tekih. Uživam v večurnih počasnih tekih – po možnosti v naravi – kot predpripravi na maratone, pomagajo zbistriti um, ohranjati (samo)disciplino in vztrajnost. 

Več iz rubrike