Vilinska štrleča ušesa, nov grozljiv trend plastične kirurgije

Vilinska ušesa so nov modni eststetski trend. "Tisto, kar v Evropi popravljamo, Azijci hočejo.", pravi dr. Ivona Igerc.
Fotografija: V Aziji mladi hočejo štrleča ušesa, a se ne zavedajo, da tak estetski poseg danes dviga, jutri znižuje samozavest. Foto: DailyChina
Odpri galerijo
V Aziji mladi hočejo štrleča ušesa, a se ne zavedajo, da tak estetski poseg danes dviga, jutri znižuje samozavest. Foto: DailyChina

Včasih se je zgodilo, da so nekateri ljudje imeli prirojeno napako štrlečih ušes.

Če je bilo to zelo opazno, je bilo zelo neugodno in moteče. Še več: včasih je takšna telesna nepravilnost povzročala takšne travme, da so se njihovi starši odločili za operativni poseg, saj so se zavedali, da lahko povzroča številne frustracije, nizko samopodobo in posledično bolezni.

A kot kaže nov modni trend, bi bila takšna telesna nepravilnost zdaj dar, sploh če bi živeli v Aziji. Poglejmo, zakaj.

Vilinska ušesa, modna muha

V Aziji so vilinska špičasta ušesa največji modni trend. Mladi Azijci samo zamahnejo z roko in se nasmejijo, če slišijo, da so takšna ušesa stoletja veljala za nezaželeno lepotno hibo. Namreč, zdaj se mladi postavljajo v vrsto pred vrata estetskih ali lepotnih kirurgov, samo zato, da  jih dobili in to s posegom, ki je drag in tudi lahko tvegan. Prav gotovo pa je tak, da prinaša trajno spremenjeno obliko uhlja.

Surrealnost modnih trendov

Na vrata lepotnih kirurgov trka vse večje število mladih Azijcev, ki si želijo štrleča ušesa; takšna, ki spominjajo na vilinska ušesa in so za to spremembo pripravljeni plačati, kolikor je pač potrebno. .

Kot poroča New York Post se na Kitajskem za nevarne plastične operacije za dosego "vilinskih ušes" odločajo predvsem ženske, ki so prepričane, da jim bo nova oblika ušes prinesla obraz, ki bo videti vitkejši in s tem privlačnejši ter bojda bolj energični.

Strleča ušesa na Kitajskem tradicionalno veljajo za simbol sreče

Številni videoposnetki uporabnikov s kirurško spremenjenimi ušesi so postali viralni in so tako atraktivni, da imajo več milijonov sledilcev. 

"Čarobnost je v tem, da nisem ničesar spremenila na obrazu, pa vendar so vsi moji prijatelji rekli, da izgledam drugače kot pred posegom. Moj obraz je videti manjši, pametnejši itd.". Tako je o kozmetičnem posegu na kitajski platformi za deljenje življenjskega sloga Xiaohongshu povedala ena od številnih zadovoljnih pacientk.

Dr. Igercje nam je povedala, da se na Kitajskem mnoge ženske lotevajo nevarne plastične operacije, da bi dosegle "vilinska ušesa". Foto: NYPOST
Dr. Igercje nam je povedala, da se na Kitajskem mnoge ženske lotevajo nevarne plastične operacije, da bi dosegle "vilinska ušesa". Foto: NYPOST

A kot opozarjajo strokovnjaki, so lahko danes takšni radikalni posegi priložnost za dvig samozavesti, a takoj ko bo ta trend v zatonu, lahko povzročijo  nepopisno veliko tesnobe in frustracij.

Kako zelo je prisoten modnih trend "vilinskih ušes" in ali želje posameznikov gredo resnično v ekstremne podobe kot jih vidimo v znanstveno-fantastičnih filmih, pa bomo vprašali v intervjuju  doktorici Ivono Iverc. Intervju z zelo zanimivo sogovornico, ki ima zelo dober vpogled v azijsko kulturo in globalno industrijo estetskih popravkov, boste lahko brali v naslednjih dneh v Svetu kapitala.

Samo mimogrede: kitajski trg estetske kirurgije se od leta 2015 do 2019 skoraj potrojil in še naprej raste vsako leto. Trg je samo v letu 2019 ustvaril 177 milijard juanov (27,7 milijarde dolarjev), glede na poročilo, ki ga je objavilo svetovanje Deloitte januarja 2021.

Več iz rubrike