Veseli december po slovensko: nakupi prek spleta, kilogrami pa navzgor

Najnovejše raziskave podjetja Mastercard in Lekarniške zbornice Slovenije pokažejo, kakšne navade imamo Slovenci v decembrskem prazničnem času.
Fotografija: Leon Vidic
Odpri galerijo
Leon Vidic

Kar dve tretjini Slovencev meni, da je december dober čas za večje nakupe. Večinoma jih opravljajo s pomočjo plačilnih kartic, posedujejo jih nekje do tri. Vedno bolj pa jih uporabljajo tudi pri spletnih nakupih, saj zaupanje v varnost spletnih transakcij narašča. Kar 92 odstotkov vprašanih Slovencev že ima izkušnje s spletnim nakupovanjem, 56 odstotkov pa je takšnih, ki je spletni nakup opravilo v zadnjem mesecu. Največkrat prek spleta kupujejo elektronske naprave (43 odstotkov), oblačila, obutev in modne dodatke, gospodinjske pripomočke ter potovalne ali druge turistične storitve.


Maček skozi številke: Vas skrbi praznično veseljačenje in alkoholni delirij?


Koliko so nakupovalne navade povezane z zdravjem, sicer ni jasno, ampak številke kažejo tudi to, da se Slovenci v mesecu decembru povprečno zredimo za 2 kilograma. Pojemo več nezdrave hrane, zaužijemo več sladkorja in popijemo precej več alkohola. Prenajedanje v kombinaciji s stresnimi pripravami na praznike obremenjuje naše telo, predvsem želodec in jetra, poslabša tudi stanje številnih drugih bolezni, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja in bolezni pljuč, opozarjajo na LZS.

Od kje prihaja Božiček? Koliko denarja porabimo med božičnimi prazniki?


Koliko novoletnih zaobljub imate letos? Kdo bo od njih služil? ... Ni treba biti ravno vedež za spoznanje, da se večina načrtov, ki jih ob koncu leta delamo za prihodnje leto, ne izpolni, zapiše novinar Svet kapitala leto dni nazaj.


 

Več iz rubrike