Več elektrike, več emisij

Do leta 2040 bo poraba električne energije zrasla za 80 odstotkov.
Fotografija: Šele na začetku elektrifikacije smo, ne na koncu. Foto: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Šele na začetku elektrifikacije smo, ne na koncu. Foto: Tomi Lombar/Delo

»Energetski prehod ni zgolj prehod s fosilnih goriv na obnovljive vire energije (OVE), je tudi politična sprememba,« je na peti konferenci Berlin Energy Transition Dialogue, ki se je danes končala v Berlinu, dejal Heiko Maas, nemški zvezni minister za zunanje zadeve.

Maas opozarja, da bo do leta 2020 upadla proizvodnja nafte, kar nakazuje konec obdobja nafte. To pa bo imelo posledice za globalno energetiko. »V Nemčiji bomo 40 gigavatnih ur energije v naslednjih 19 letih iz termoelektrarn nadomestili z OVE, kar pomeni tudi gospodarsko rast,« je napovedal Maas.
 
Peter Altmaier, nemški zvezni minister za gospodarstvo v luči tega opozarja na zelo zanimiv razvoj na področju OVE po svetu – od Kitajske do ZDA. »Mnoge države so danes zmožne ponuditi električno energijo iz obnovljivih virov energije po konkurenčnih cenah. Je pa tranziciija od fosilnih goriv proti OVE postopna: stare elektrarne na premog je treba zamenjati s plinskimi - to je pomemben korak do ogljične nevtralnosti,« je prepričan Altmaier.

Kljub temu pa še ni konca uporabe premoga. Pokopavamo ga že nekaj let. Premog je slaba alternativa in samo v ZDA letno ubije 30.000 ljudi. Temu dodajmo še nekaj milijardne stroške za zdravljenje bolezni povezane s slabim zrakom kot je astma. Ampak večino električne energije iz premoga proizvajajo v državah, kjer večina ljudi živi z manj kot dvema dolarjema dnevno. Kdo si zato upa podjetjem v Indoneziji in na Filipinih pa še kje reči, da prenehajo proizvajati električno energijo iz premoga? V zadnjih 11 letih je tudi premogovna industrija v Aziji doživela preporod. Ne smemo pozabiti niti Afrike, ki sicer najmanj prispeva k podnebnemu ogrevanju, ampak se lahko stvari hitro spremenijo. »Vsakdo med nami ima najljubšo tehnologijo, ampak zdaj ni čas za favoriziranje in poveličevanje ega, ampak ukrepanje – zmanjšati emisije CO2,« je dejal izvršni direktor Mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol.

Joe Kaeser, predsednik Siemensa, jeopozoril, da bo do leta 2040 poraba elektrike zrasla za 80 odstotkov: »Šele na začetku elektrifikacije smo, ne na koncu.« Brez energije ni razvoja, je prepričan šef nemškega podjetja.
 
OVE so vedno bolj priljubljene med potrošniki - v Nemčiji svojo električno energijo proizvaja že več kot 1,7 milijona ljudi. To je nemški energetski prehod (enegiewende), pri čemer je bila ideja boljša od uresničitve cilja. Nismo na cilju, ampak sedaj vemo, kako to deluje, poudarjajo na konfereni: »Nemčija je premagala strah in zdaj lahko gremo korak naprej.«

Več iz rubrike