Vasi postajajo še bolj pametne tudi v Sloveniji

Vzpostavitev digitalnih vasi je eden od načinov kako pritegniti ljudi iz mesta na podeželje.
Fotografija: Sodobna tehnologija se na podeželju lahko uporabja kot orodje za doseganje željenih ciljev.
Odpri galerijo
Sodobna tehnologija se na podeželju lahko uporabja kot orodje za doseganje željenih ciljev.

Pri Digitalno invoacijskem stičišču Slovenija (DIH Slovenija) si pametne vasi razlagajo kot vas, ki temelji na lokalnem okolju, v njem izkorišča tako človeške, kot naravne vire, ob tem pa se tehnologijo uporablja kot orodje. Tehnologija pri pametnih vaseh ni cilj, ampak pot kako prideš do željenega cilja. S sodobno tehnologijo dobijo ljudje na vasi, dostop do storitev, znanja in vseh ostalih koristi, ki so večinoma dostopne v mestih. Na tak način življenje na vasi postane bolj privlačno in pa tudi mladi, ki za čas študija živijo v mestih, se lažje vrnejo na vas kjer si ustvarijo življenje.

V Sloveniji se pod taktirko DIH Slovenija izvajajo trije pilotni projekti pametnih vasi, je povedala dr. Emilija Stojmenova Duh, direktorica in idejna vodja projekta (pogovor z njo si preberite TUKAJ). V Kungoti na Štajerskem, v Solčavi v Logarski dolini in v vasi Padna na obali. Pri izvajanju projekta pametnih vasi je posebnost to, da moraš skupaj s prebivalstvom ugotoviti njihove potrebe in komaj nato začeti z izvedbo. Zaradi tega so izvajalci v direktnem stiku z lokalnim prebivalstvom, ki sami povedo, kaj si želijo, in kje mislijo, da bi tehnologija lahko olajšala njihov vsakdan. Običajno je prvi korak vzpostavitev osnovne internetne strukture in ureditev wifi dostopnih točk po vasi. Ko se kmetijam omogoči dostop do interneta, se jim hitro odprejo nove možnosti. V kolikor gre za kmečki turizem, je naenkrat možno oblikovanje rezervacijske platforme, začne se prodaja izdelkov preko spleta, zaživi promocija, aktivni so lahko na družabnih omrežjih, ipd.

Potrebe pa se med vasmi razlikujejo. V Kungoti se je uvedla možnost skeniranja QR kode, ki obiskovalca vasi obvesti o dogodkih, ki se bodo zvrstili v naslednjih dneh in poda informacijo o storitvah, ki so mu na voljo v okolici. V Padni se oblikuje razpršeni hotel, kar pomeni, da celotna vas skupaj nastopa kot en sam hotel. Ker vaščani sodelujejo in nastopajo kot celota, se povežejo in razpolagajo z večjo kapaciteto prenočišč. V Solčavi je projekt zaenkrat v začetni fazi, sicer pa se spodbuja idejo trajnostne mobilnosti. Primer dobre pametne vasi je moč izkusiti v tujini. V Franciji se je uspešno preoblikovala ruralna vas, kjer so v treh letih uredili internetno strukturo, obudili skupnost in »mrtvo vas« naredili dovolj zanimivo, da zdaj tam deluje restavracija s kuharjem, ki je pred tem delal v restavraciji z Michelinovo zvezdico.

Več iz rubrike

trendi

Kako se prepletata budizem in znanost

Znanstveniki vse bolj uporabljajo budistično modrost za razumevanje različnih raziskovalnih tem in človeškega stanja. Menihi in redovnice pa zavzeto srkajo najnovejše raziskave. Njihova vprašanja so …

trendi

Blagoslov in prekletstvo à la Michelin

O tem, kako podjetje, ki prodaja gume, odloča o usodi svetovne kulinarike.

trendi

Ženske se manj ličijo. Posledice se že čutijo

Japonsko luksuzno kozmetično podjetje Shiseido se spogleduje s kitajskim spletnim modelom, ki bi podjetju zagotovil rast po pandemiji. Trenutno časi niso rožnati.

trendi

Na dnu oceana poteka lov na minerale, vredne več bilijonov

Najzanimivejša prihodnost tehnologije za drone morda ne bo v zraku, po katerem bi dostavljali pakete za Amazon, ampak pod vodo, kjer bi pomagali odkrivati ogromno bogastvo.

Komentarji: