V Srbiji do diplome v samo treh mesecih

Srbija bo prihodnje leto dobila strokovnjake, ki bodo strokovni naziv prejeli po zgolj od treh do 18 mesecih študija, je sporočil pomočnik srbskega ministra za visokošolsko izobraževanje Bojan Tubić.
Fotografija: Na kratki študijski program se lahko vpiše vsakdo, ki je zaključil štiriletno srednjo šolo. Pixabay
Odpri galerijo
Na kratki študijski program se lahko vpiše vsakdo, ki je zaključil štiriletno srednjo šolo. Pixabay

Zakon, ki je začel veljati v teh dneh, predvideva kratke programe študija, katerih namen je povezati visokošolsko izobraževanje in trg dela. Teh programov ni treba akreditirati, je pa njihovo delovanje določeno s posebnim pravilnikom, sprejetim konec marca, je pojasnil Tubić po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.


Vpis brez težav


Na ta kratki študijski program se lahko vpiše vsakdo, ki je zaključil štiriletno srednjo šolo, in tudi tisti z visoko ali višjo strokovno izobrazbo, ki se želijo izpopolniti na svojem ali katerem drugem področju.
 

Od treh do 18 mesecev do diplome


Programi v obsegu od 300 do 600 ur bodo trajali od tri do 18 mesecev, udeleženec pa bo prejel certifikat z opisom dela, za katerega je usposobljen, in pridobljenimi kompetencami.

Kot navajajo na srbskem nacionalnem svetu za visokošolsko izobraževanje, je namen teh programov, da v kratkem časovnem obdobju omogočijo učinkovito izobraževanje strokovnjakov za konkretno delo, ki odgovarja ravni kompetenc, pridobljenih na visokošolskem izobraževanju in na podlagi izkazane potrebe delodajalca.

Več iz rubrike