V Pragi prepoved kolesarjev v središču mesta

V češki prestolnici razburja prepoved kolesarjev v določenih predelih središča mesta od današnjega dneva dalje. Ljubitelji okolju prijaznega prevoznega sredstva so se tako združili v civilni iniciativi Auto*Mat in danes sporočili, da nameravajo vložiti tožbo proti prepovedi, saj je mestni svet ignoriral njihove pritožbe.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Prepoved bo veljala za določena območja v središču mesta, ki bodo označena s posebnimi tablami. Med drugim bo kolesarjenje med 10. in 17. uro prepovedano na območju za pešce okoli trga Vaclavske namesti.

Mesto zagovarja prepoved, češ da želijo tako poskrbeti za varnost pešcev. Pri Auto*Mat pa opozarjajo, da so se v preteklih 10 letih na tem območju zgodile le tri prometne nesreče med pešci in kolesarji.

V Pragi so že pred dvema letoma v središču mesta prepovedali t. i. električna vozila, kot so na primer Segwayi. Od takrat je veliko ponudnikov turističnih storitev začelo za svoje oglede uporabljati kolesa. Praga ostaja priljubljena destinacija za turiste, lani jo je obiskalo rekordnih 7,6 milijona ljudi.

Več iz rubrike

trendi

Kako se prepletata budizem in znanost

Znanstveniki vse bolj uporabljajo budistično modrost za razumevanje različnih raziskovalnih tem in človeškega stanja. Menihi in redovnice pa zavzeto srkajo najnovejše raziskave. Njihova vprašanja so …

trendi

Blagoslov in prekletstvo à la Michelin

O tem, kako podjetje, ki prodaja gume, odloča o usodi svetovne kulinarike.

trendi

Ženske se manj ličijo. Posledice se že čutijo

Japonsko luksuzno kozmetično podjetje Shiseido se spogleduje s kitajskim spletnim modelom, ki bi podjetju zagotovil rast po pandemiji. Trenutno časi niso rožnati.

trendi

Na dnu oceana poteka lov na minerale, vredne več bilijonov

Najzanimivejša prihodnost tehnologije za drone morda ne bo v zraku, po katerem bi dostavljali pakete za Amazon, ampak pod vodo, kjer bi pomagali odkrivati ogromno bogastvo.

Komentarji: