V karanteni tudi banane
O

Pošiljke priljubljenega sadeža v tujino se letos lahko zmanjšajo za skoraj 40 odstotkov.
Fotografija: Veliko držav izvoznic je v karanteni, zato se bodo banane pokvarile še preden jih bodo uspeli poslati na druge celine.
Veliko držav izvoznic je v karanteni, zato se bodo banane pokvarile še preden jih bodo uspeli poslati na druge celine.

Pandemija koronavirusa lahko omeji zaloge banan v Aziji, poroča Bloomberg. Pridelovalci na Filipinih, drugi največji svetovni izvoznici, so povedali, da se bodo pošiljke v tujino letos lahko zmanjšale za skoraj 40 odstotkov, saj bodo zaustavitve in ukrepi za fizično distanciranje vplivali tudi na proizvodnjo in prevozom.

Državni izvoz sadja naj bi letos padel na približno 2,5 milijona ton od štirih milijonov, je povedal Stephen Antig, izvršni direktor pridelovalcev in izvoznikov banan Pilipino. Proizvajalci, vključno z Unifrutti Tropical Philippines , so nekatere operacije ustavili, je dejal za Bloomberg.»Banane je treba nabirati vsak dan,« je dejal Alberto Bacani, predsednik Unifrutti Filipini. »Ko se vrnemo v normalo, se bo veliko tega sadja pokvarilo in ga bo treba zavreči.«

V Azijo 90 odstotkov filipinskih banan

Filipini so v letu 2019 predstavljali približno 20 odstotkov svetovnih pošiljk banan in približno 90 odstotkov celotnega obsega izvoza v Azijo. Glavna trga sta Kitajska in Japonska, navaja poročilo Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo leta 2020. Največji izvoznik pa je Ekvador.

Filipinski otok Luzon je od sredine marca v karanteni. Tako naj bi ostalo vsaj do konca aprila. Pokrajine na jugu Filipinov, kjer domujejo številni nasadi bananovcev, so prav tako uvedle karanteno. Tudi po odpravi karantene ne bo vse kot prej. Ukrepi fizičnega distanciranja bodo vplivali na izvoz sadja, na plantažah bo manj delavcev, ki obirajo banane. 

Bodo lahko izvozili 3 milijone ton banan?

Filipinski kmetijski minister William Dar je že pozval lokalne oblasti, zlasti v provinci Bukidnon, kjer je več kmetij banan in pakirnih hiš, da bi kmetom, ribičem in zaposlenim v predelovalnih in proizvodnih obratih omogočili, da se izognejo umetnemu pomanjkanju hrane in podražitvam cen. Če bi opustili zaporo v Bukidnonu, bi lahko država letos izvozila tri milijone ton banan.Manj banan za Japonce

Bacani je dejal, da bi se lahko znatno zmanjšal uvoz banana na Japonsko, ker je veliko kmetij, ki sadje izvažajo v to vzhodnoazijsko državo, v karanteni. »V naslednjih dveh tednih se bo na Japonskem drastično zmanjšala količina banan,« je dejal in dodal, da bodo morda vrzeli zapolnili drugi izvozniki, kot je Ekvador.

Nove poslovne priložnosti

Yuko Yamada, predstavnica združenja uvoznikov japonskih banan, je dejala, da je država močno odvisna od uvoza s Filipinov, vendar do sedaj niso vedeli za pomanjkanje niti še niso zaznali povišanja cen banane. Tudi kakršnih koli obvestil filipinskih izvoznikov, da bodo pošiljke zmanjšane, še niso dobili, je poročal Bloomberg. Meng Wei, uradnik iz združenja za trženje sadja na Kitajskem, je dejal, da še niso opazili sprememb pri količini uvoza filipinskih banan, so pa ugotovili, da se je povečala domača proizvodnja sadja in uvoz iz Mjanmarja.

V Evropi skupaj z zdravim načinom prehranjevanja narašča tudi povpraševanje po bananah.
V Evropi skupaj z zdravim načinom prehranjevanja narašča tudi povpraševanje po bananah.


Evropejci iščejo tolažbo v zdravi hrani

In kako je v Evropi? Spletna stran freshplaza.com navaja, da so nizozemski uvozniki v času pandemije zaznali večje povpraševanje po bananah. Razlog naj bi bilo kupovanje »na zalogo«. »Zdi se, da trenutno ljudje najdejo tolažbo v zdravi hrani,« pravi Frank Vermeersch iz podjetja Agrofair. »Banane so del tega, nekateri pa temu sadežu pripisujejo celo zdravilne lastnosti. Povpraševanje se trenutno neverjetno povečuje. Neprijetno je videti, kako se v teh negotovih časih porajajo tako dobre številke prodaje banan.«

Dodal je, da je ta rast za uvoznike dobra. »Pred tem izbruhom smo se spopadali z logističnimi vprašanji. V pristaniščih je prišlo do splošnih zastojev. Nevihte na morju so zavlekle tudi našo oskrbo. Zdi se, da je za zdaj konec, trenutno pa tudi primanjkuje hladilnih zabojnikov. Potrebne so, da naše banane fairtrade iz Južne Amerike pripeljejo v Evropo,« pravi Vermeersch.

Frank Vermeersch opaža močno povečanje povpraševanja po bananah. Vendar poudarja, da ne ve, kakšne so razmere z drugim sadjem in zelenjavo. »90 odstotkov naše trgovine predstavljajo banane. Vendar si ne predstavljam, da je tako tudi pri drugih veletrgovcih. Videli smo, da povpraševanje narašča predvsem na evropskem trgu.«

Več iz rubrike

Komentarji: