V hrvaških srednjih šolah letos tudi pouk pivovarstva in video iger

V več kot 2200 prvih letnikov na hrvaških srednjih šolah bodo letos vpisali približno 47.500 dijakov. Uvedli pa so tudi nekatere nove smeri, kot sta pivovar ali pa tehnik za razvoj video iger. Ponovno pa so uvedli tudi nekatere tradicionalne strokovne programe za steklarje, dimnikarje, peke, slaščičarje ali pleskarje.
Fotografija: Na Hrvaškem so preverjali interes dijakov za izobraževanje za poklice, ki jih potrebujejo na trgu dela. Tako so v srednji šoli v Čakovcu kot prvi na Hrvaškem odprli program za pivovarje, v Sisku bodo prvič izobraževali tehnike za razvoj video iger. Pixabay
Odpri galerijo
Na Hrvaškem so preverjali interes dijakov za izobraževanje za poklice, ki jih potrebujejo na trgu dela. Tako so v srednji šoli v Čakovcu kot prvi na Hrvaškem odprli program za pivovarje, v Sisku bodo prvič izobraževali tehnike za razvoj video iger. Pixabay

V hrvaških županijah so preverjali interes dijakov za izobraževanje za poklice, ki jih potrebujejo na trgu dela. Tako so v srednji šoli v Čakovcu kot prvi na Hrvaškem odprli program za pivovarje, v katerega se bo vpisalo sedem dijakov. Med novimi dijaki na tej šoli bodo tudi soboslikarji ter oblikovalci obutve in usnja.
V Sisku bodo prvič izobraževali tehnike za razvoj video iger. V prvem letniku jih bo največ 24, je razbrati iz razpisa hrvaškega ministrstva za znanost in izobraževanje o vpisih v prve letnike v novem šolskem letu.
V Zadru so se prav tako prvič odločili za letnik CNC operaterjev, ki se bodo izobraževali o računalniškem upravljanju industrijskih strojev, medtem ko bodo v Veliki Gorici vpisali nov letnik mehanotronikov, kjer bodo dijaki interdisciplinarno nabirali specialistična znanja iz mehanike, elektrotehnike, elektronike, avtomatike, informatike, senzorike in robotike. Nov je tudi letnik nutricionistov v Osijeku.
Da obstajajo potrebe po turističnih delavcih tudi v Slavoniji, kaže primer srednje šole v Vinkovcih, ki je razpisala 22 mest za hotelsko-turistične tehnike. V Županji manjka administracije, zato bodo izobraževali pomožne administratorje.
So pa tudi šole, ki so znova uvedle strokovne programe za izobraževanje steklarjev in dimnikarjev, kot je to v Benkovcu. V Dubrovniku bodo priložnost dobili bodoči frizerji in kozmetiki, v Đurđevcu pedikerji. V srednji šoli v Ludbregu so se odločili za letnik inštalaterjev hišnih napeljav in pekov, v Županji pa kuharjev in slaščičarjev.
Več hrvaških srednjih šol je letos razpisalo tudi dodatne gimnazijske programe, predvsem za jezike in naravoslovje.

Več iz rubrike

trendi

Kako se prepletata budizem in znanost

Znanstveniki vse bolj uporabljajo budistično modrost za razumevanje različnih raziskovalnih tem in človeškega stanja. Menihi in redovnice pa zavzeto srkajo najnovejše raziskave. Njihova vprašanja so …

trendi

Blagoslov in prekletstvo à la Michelin

O tem, kako podjetje, ki prodaja gume, odloča o usodi svetovne kulinarike.

trendi

Ženske se manj ličijo. Posledice se že čutijo

Japonsko luksuzno kozmetično podjetje Shiseido se spogleduje s kitajskim spletnim modelom, ki bi podjetju zagotovil rast po pandemiji. Trenutno časi niso rožnati.

trendi

Na dnu oceana poteka lov na minerale, vredne več bilijonov

Najzanimivejša prihodnost tehnologije za drone morda ne bo v zraku, po katerem bi dostavljali pakete za Amazon, ampak pod vodo, kjer bi pomagali odkrivati ogromno bogastvo.

Komentarji: