V času pandemije jemo manj čokolade ... Čudno?

Po napovedih naj bi prodali manj na drobno, manj bo prodaje slaščic, saj ne bo porok in manj bo drugih dogodkov.
Fotografija: Čokolada je luksuzno blago, ki si ga v krizi ne more več vsak privoščiti.
 
Odpri galerijo
Čokolada je luksuzno blago, ki si ga v krizi ne more več vsak privoščiti.  

Zaradi izbruha koronavirusa po vsem svetu upadlo povpraševanje po čokoladi. Tako je ugotovila raziskava Bloomberga, ki je pod drobnogled vzela predelavo kakava v prvem četrtletju tega leta.
 
V Evropi, največji porabnici kakava, bi lahko predelava kakava upadla za 3 odstotke v primerjavi s prejšnjim letom. Ocene sedmih analitikov, posrednikov in predelovalcev se sicer gibljejo med 1 odstotkom do 11 odstotkov. Severna Amerika se sooča s 5,3-odstotnim padcem.


 
Predelava v Aziji lahko upade za 9 odstotkov. Azija je še pred izbruhom koronavirusa začela širiti proizvodnjo mletja kakavovih zrn, pri čemer je največji delež padel na Malezijo, kjer je povpraševanje po čokoladi začelo naraščati.
 
Več kot 2 tisoč dolarjev za tono kakava
Slonokoščena obala, največja proizvajalka kakava, in Gana, druga največja, sta uvedli premijo v višini 400 dolarjev za tono kakava. Gre za tako imenovano razliko v dohodku življenjske dobe za pridelek kakava v letu 2020–21, kar bo povečalo stroške za predelovalce. Cena tako znaša 2.224 dolarjev za tono. Spleta stran Wallet Investor glede napovedi pričakuje dolgoročno rast cen. Na podlagi trenda, ki smo mu priča danes menijo, da bo cena tone kakava 12. aprila 2025 znašala 3.054 ameriških dolarjev.
 
V pandemiji manj denarja za čokolado
“Povpraševanje po čokoladi bo upadlo, kar je neposredna posledica naraščanja cen in močnega zmanjšanja gospodarske rasti,” je dejal Eric Bergman, podpredsednik JSG Commodities v Norwalk v Connecticutu. Poleg zvišanih zahodnoafriških cen za tono kakava, “pandemija zdaj pospešuje upad potrošnje, saj razpoložljivi dohodek za luksuzno blago še naprej upada,” je dejal.


 
Padec tudi v času finančne krize
Mednarodni denarni sklad je v torek ocenil, da se bo svetovni bruto domači proizvod letos zmanjšal za 3 odstotke. Med finančno krizo v obdobju 2008–2009 je svetovna predelava kakava upadla za kar 6,3 odstotka.
 
Analitiki ocenjujejo, da bo v drugem četrtletju upočasnitev gospodarstva še večja.  Po napovedih naj bi prodali manj na drobno, manj bo prodaje slaščic, saj ne bo porok in manj bo dogodkov, na katerih so na voljo tudi znatne količine čokoladnih slaščic. Tako je za Bloomberg povedala Judy Ganes, predsednica J. Ganes Consulting.


 
Evropsko združenje za kakav naj bi podatke za prvo četrtletje objavilo 22. aprila. Številke ameriškega nacionalnega združenja slaščičarjev bodo znane predvidoma 16. aprila oziroma na dan, ko že tradicionalno Barry Callebaut, največji predelovalec čokoladnih izdelkov, poroča o četrtletni prodaji čokolade.

Več iz rubrike