V Cannesu tudi Slovenci

V Cannesu med 8. in 19. majem poteka 71. filmski festival. Slovenski filmski center (SFC) na letošnji ediciji festivala na filmski tržnici (Market Screenings 2018) predstavlja štiri slovenske celovečerne filme. Poleg tega se bo slovenska kinematografija v mednarodni vasi že devetič predstavila v paviljonu jugovzhodno evropske kinematografije.
Fotografija: Cannes
Odpri galerijo
Cannes

Prvi, ki ga bodo prikazali na filmski tržnici, bo prvenec scenarista in režiserja Darka Štanteta Posledice. Film pripoveduje o 18-letnem Andreju, ki ga zaradi težavnega vedenja pošljejo v vzgojni zavod. Željko, neformalni vodja tamkajšnjih gojencev, odkrije njegovo skrivnost in ga začne izkoriščati. Film je na sporedu 11. maja. Producent filma je Temporama.

Drugi film bo Zgodovina ljubezni scenaristke in režiserke Sonje Prosenc, ki bo na sporedu 13. maja. Gre za prvo koprodukcijo med Slovenijo, Norveško in Italijo, z avtorji in igralci iz vseh treh držav. Kot so vsebino povzeli na SFC, Iva med žalovanjem za materjo, ki je umrla v nesreči, odkrije materino skrivno razmerje z opernim dirigentom Erikom. Producent filma je produkcijska hiša Monoo.

Tretji slovenski film bo Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča. Dogajanje prvenca je postavljeno v sredino 20. stoletja v Benečijo. Po nepričakovani smrti žene se skopuški mizar sooči z mračno slutnjo, da se mu je življenje odvrtelo v prazno. Naključno srečanje s pobiralko kostanjev, ki se odpravlja s trebuhom za kruhom čez ocean, se razplete v sanjsko pripoved, v kateri realnost dopolnjujejo sanje, spomini in domišljijski prizori. Producent je produkcijska hiša Nosorogi, film bo na ogled 14. maja.

Prikazali pa bodo tudi v letu 2017 najbolj gledan slovenski film Košarkar naj bo režiserja Borisa Petkoviča, ki je nastal po literarni predlogi Primoža Suhodolčana. Producent filma je Gustav Film. Ker je film že imel mednarodno festivalsko premiero, je sejemska projekcija namenjena izključno tujim kupcem in distributerjem, in sicer 15. maja.

Poleg tega se slovenska kinematografija v mednarodni vasi že devetič predstavlja v paviljonu jugovzhodno evropske kinematografije, kjer se pod skupno streho predstavljajo filmske ustanove in ustvarjalci iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Cipra, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Srbije in Slovenije.

Slovenski del paviljona je stična točka za slovenske filmske ustvarjalce, ki bodo v Cannesu predstavljali svoje dokončane projekte, iskali partnerje za projekte v razvoju ter vzpostavljali poslovne stike na področju filma. Poseben dogodek bo 14. maja, ko bo SFC v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo, Turizmom Ljubljana in Zavodom AIPA na filmski tržnici predstavil slovenske filmske lokacije in priložnosti, ki jih ponujajo filmski industriji, ter prednosti uveljavljanja ukrepa denarnih povračil.

Več iz rubrike

Komentarji: