Španska prestolnica zaprta za stara vozila. In električne skuterje

Hibridna vozila bodo lahko nemoteno vozila znotraj predvidenega obroča, medtem, ko bodo morala imeti dizelska vozila za zdaj posebne dovolilnice. Po letu 2020 pa bo vožnja zanje v mestu prepovedana.
Fotografija: AFP
Odpri galerijo
AFP

Španske mestne oblasti so z novo uredbo odločile, da zaprejo mestno jedro za vsa vozila, ki (preveč) onesnažujejo ozračje z izpusti. Redno bodo preverjali stopnjo izpustov v ozračje in tistim avtomobilom pod kritično mejo prepovedale vstop v center Madrida. Morebitne prestopnike bodo oglobili za 90 evrov.

Mestni svet, ki je ukrep sprejel, je postregel s podatki, da bodo s tem ukrepom zmanjšali onesnaženost zraka za 40 odstotkov, medtem ko bo sama uredba neposredno prizadela 20 odstotkov avtomobilov in njihovih lastnikov. Omejitev vožnje starejšim avtomobilom bo –tako upajo mestni veljaki– v mesto prinesla svež, kolesarski vrvež, dodatno bodo zaživeli predeli za pešce, poleg tega pa bo tudi manj hrupno, piše britanski BBC.

AFP
AFP

Hibridna vozila bodo lahko nemoteno vozila znotraj predvidenega obroča, medtem, ko bodo morala imeti dizelska vozila za zdaj posebne dovolilnice. Po letu 2020 pa bo vožnja zanje v mestu prepovedana.

Madrid se z okoljsko politiko tako pridružuje mestom, ki so podobne ukrepe že sprejeli, to so Hamburg, Glasgow, Paris, Mexico City, Atene, Berlin ...

Po mestu s pomočjo telefona

V španskem časniku El Pais so za lažje premikanje po mestnem jedru izbrali in predstavili štiri aplikacije, ki domačinom in turistom omogočajo ležji pregled nad javnim prevozom kot sta metro in avtobus, kolesarskimi potmi in peš conami. Največ uporabnikov ima na svojih pametnih telefonih naložene aplikacije CityMapper, Moovit, Free2Move in TxMad, ki točno določi mesto najbližjega razpoložljivega taksista.

Prepoved velja tudi za električne skuterje

V španski prestolnici so sprejeli tudi hitri ukrep, ki prepoveduje vožnjo z najetim električnim skuterjem. Podjetja Lime, Wind in VOI, ki so storitev in vozila ponujala že v začetku leta, ko še ni bila sprejeta regulativa, so morala umakniti manjše motorje s cest. Samo v Madridu so od začetka poletja zabeležili 22 prometnih nesreč, v katerih je bil udeležen električni skuter. Podoben ukrep so pred časom uvedli tudi v nekaterih ameriških mestih.

Več iz rubrike