Slovenski turizem se spogleduje z mejo 12 milijonov prenočitev

Slovenski turizem bi lahko že letos presegel mejo 12 milijonov ustvarjenih prenočitev. So pa pred panogo številni izzivi, turistični ponudniki izpostavljajo predvsem kadre in infrastrukturo. Z dvigom turistične takse se medtem strinjajo, je bilo slišati na srečanju Deloitte Private kluba v Ljubljani.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Letošnje leto bo po številu fizičnih kazalnikov - ustvarjenih prihodov in prenočitev - za slovenski turizem četrto zapored rekordno, je na dogodku, ki se je osredotočal na novo slovensko turistično strategijo, poudarila direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak. "Lani smo presegli 11 milijonov prenočitev, letos bomo predvidoma presegli 12 milijonov. Na strani turistov smo imeli v prvih devetih mesecih 18-odstotno rast. Izboljševati so se začeli tudi finančni kazalniki, izboljšuje se zasedenost," je naštela.

Na drugi strani so pred slovenskim turizmom številni izzivi; Pakova je med drugim izpostavila prenizko potrošnjo turistov ter zelo nizke povprečne prihodke na hotelsko sobo. Prav tako se je pogovor dotaknil občasne prezasedenosti posamičnih destinacij. Tukaj je Pakova poudarila pomen destinacijskega menedžmenta, pri čemer morajo glavno vlogo odigrati destinacije same.

Pogovor je tekel tudi o predlaganem zvišanju turistične takse, ki ga govorci soglasno podpirajo. "Če imamo najvišjo turistično takso 1,20 evra, to največ pove o tem, koliko se sami cenimo. Prav je, da se taksa zviša," je menila Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana. "Želimo si gosta, ki mu ne bo problem plačati tri evre na dan" ob zavedanju, da za to dobi boljšo storitev, je dodala Roševa. Počivalšek je sicer izrazil prepričanje, da bo ta točka še "trd oreh" pri potovanju novega zakona o spodbujanju razvoja turizma skozi parlamentarno proceduro.

Več iz rubrike