Slovenija: Test svetlih piv lager

Potrošniki prisegajo na različne znamke in vrste piva, Zveza potrošnikov Slovenije pa je na aktualnem testu preverila kemijske in senzorične lastnosti izbranih 10 piv. Izbor na test uvrščenih piv, so naredili na podlagi odgovorov več kot 800 potrošnikov, katero svetlo pivo pijejo.
Fotografija: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Uroš Hočevar

Kar 76 odstotkov pivcev piva v trgovini najpogosteje kupi svetlo pivo lager, 14 odstotkov jih poseže po temnem lagru, 11 odstotkov pa kupi drugi tip piva, na primer IPA (india pale ale) ali pale ale. Približno polovica (51 odstotkov) se jih odloči za nakup piva v pollitrski pločevinki, tretjina (30 odstotkov) pa za pollitrsko steklenico.

1 dl piva ima 40 kcal

Navajanje hranilne vrednosti in sestavin na alkoholnih pijačah je prostovoljno, na brezalkoholnih pijačah pa obvezno. Zato iz ZPS sporočajo, da ima pivo skoraj enako energijsko vrednost kot Coca-cola. En deciliter piva ima približno 40 kcal(170 kJ), enaka količina Coca-cole pa 45 kcal (190 kJ).
Pohvalno je, da so imeli vsi pregledani vzorci navedene sestavine, žal pa ne tudi popolne navedbe hranilne vrednosti. Energijsko vrednost so imeli označeno le trije izdelki.

Uroš Hočevar
Uroš Hočevar

Na testu deset vzorcev svetlega piva lager

Prav vsa piva na testu so se dobro odrezala, a med njimi so razlike, bodisi pri senzoričnih in kemijskih lastnostih ali označbi. »Senzorične lastnosti vzorcev piva so preverili strokovni preizkuševalci v neodvisnem zunanjem laboratoriju. Pri ocenjevanju so se osredotočili na videz, barvo, vonj in okus piva, preverili so nasičenost z ogljikovim dioksidom ter ocenili stabilnost in barvo pene, ki nastane na vrhu piva. Zanimalo jih je tudi, ali je pivo sladko, kislo in grenko,« je pojasnila Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Na kemijskem delu testa pa smo preverili, ali vzorci po vseh kemijskih parametrih ustrezajo Pravilniku o kakovosti piva, ki določa minimalne pogoje za kakovost te alkoholne pijače. Analize so pokazale, da vsi ustrezajo minimalnim pogojem, natančnejši pregled analiz pa vseeno kaže na razlike med vzorci.« Med najbolj pomembnimi parametri, ki so jih analizirali, je vsebnost ekstrakta v sladici, ki je osnova za pivo, saj mu daje okus, polnost, barvo in seveda jakost.

 

Več iz rubrike