Slovenija: 61 odstotkov več prenosa podatkov v enem letu

Prenos podatkov prek mobilnega širokopasovnega dostopa se je lani občutno povečal. Samo v zadnjem četrtletju je bilo prenesenih več kot 25 milijonov gigabajtov podatkov, kar v primerjavi z enakim obdobjem leto prej pomeni rast za več kot devet milijonov gigabajtov oz. za 61 odstotkov. Medtem se je uporaba fiksne telefonije zmanjšala.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Zasebni in poslovni uporabniki storitev slovenskih mobilnih operaterjev skupaj so v zadnjem lanskem četrtletju poslali nekaj več kot 711 milijonov kratkih sporočil sms, kar je približno enako kot pred letom dni. Hkrati so število poslanih večpredstavnostnih sporočil mms povečali za 19 odstotkov na blizu 25 milijonov, so izračunali na državnem statističnem uradu. Zasluga za rast poslanih sporočil sms gre sicer zgolj na račun poslovnih uporabnikov, saj so jih zasebni uporabniki poslali manj.

V zadnjem lanskem četrtletju so statistiki zabeležili več kot 20 milijonov ur skupnega odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih omrežij. To je v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2017 za pet odstotkov več. Pri tem je bil domači odhodni promet večji za štiri odstotke, odhodni mobilni promet v mednarodna omrežja pa za 26 odstotkov. Zasebni uporabniki so ustvarili za 53 odstotkov več odhodnega mobilnega prometa v mednarodna omrežja kot v zadnjem četrtletju 2017.

S fiksnih lokacij je bilo med lanskim oktobrom in decembrom opravljenih za skupaj 1,9 milijona ur telefonskih klicev. Odhodni fiksni govorni promet je bil torej za 13 odstotkov manjši kot v zadnjem četrtletju 2017. Domači odhodni promet je upadel za 12 odstotkov.

Ob koncu leta 2018 se je v Sloveniji za dostop do interneta uporabljalo skoraj 613.000 širokopasovnih priključkov. Od tega je bilo 36 odstotkov priključkov z optičnim dostopom, 33 odstotkov je bilo xDSL-priključkov in 29 odstotkov priključkov z dostopom prek kabelskega modema. Število vseh širokopasovnih priključkov se je glede na zadnje četrtletje 2017 povečalo za dva odstotka, število priključkov z optičnim dostopom pa za 14 odstotkov.

Več iz rubrike

trendi

Kako se prepletata budizem in znanost

Znanstveniki vse bolj uporabljajo budistično modrost za razumevanje različnih raziskovalnih tem in človeškega stanja. Menihi in redovnice pa zavzeto srkajo najnovejše raziskave. Njihova vprašanja so …

trendi

Blagoslov in prekletstvo à la Michelin

O tem, kako podjetje, ki prodaja gume, odloča o usodi svetovne kulinarike.

trendi

Ženske se manj ličijo. Posledice se že čutijo

Japonsko luksuzno kozmetično podjetje Shiseido se spogleduje s kitajskim spletnim modelom, ki bi podjetju zagotovil rast po pandemiji. Trenutno časi niso rožnati.

trendi

Na dnu oceana poteka lov na minerale, vredne več bilijonov

Najzanimivejša prihodnost tehnologije za drone morda ne bo v zraku, po katerem bi dostavljali pakete za Amazon, ampak pod vodo, kjer bi pomagali odkrivati ogromno bogastvo.

Komentarji: