Slaba varnostna gesla so še vedno 12345 ... Tudi pri vas?

Najslabša varnostna gesla ostajajo ista skozi čas. Tudi lansko leto na vrhu lestvice najslabših ni bilo sprememb.
Fotografija: Kibernetska varnost in močna varnostna gesla bosta v prihodnosti vedno bolj povezana. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Kibernetska varnost in močna varnostna gesla bosta v prihodnosti vedno bolj povezana. Foto: Reuters

Navada je železna srajca, tudi pri oblikovanju novih varnostnih gesel. Pri SplashData so v poročilu, kjer so analizirali več kot pet milijonov »zmuzljivih« varnostnih gesel, navedli, da uporabniki še vedno oblikujejo najbolj predvidljivo in zaradi tega neprimerno kombinacijo črk in številk pri svojih računalniških geslih.

Prvo mesto tako še vedno zaseda slavno geslo 123456, tretje mesto je v letu 2018 zasedlo geslo 123456789, brez zadnjega števila je četrto največkrat formirano geslo, sledijo jim 12345, 111111, 1234567, sunhsine, iloveyou, princess, admin, welcome, 666666. V zadnjem poročilu pa se je prvič med gesli znašlo ime Donald. Geslo je pristalo kar na 23. mestu.

Poleg zgornjih, neprimernih gesel z vidika varnosti, pa strokovnjaki pri SplashData opozarjajo še na lahko tarčo pri uporabi gesel, kjer je kakor koli vključeno ime uporabnika, športnikov, znanih ljudi. »Želimo si, da bi kultura snovanja gesel napredovala, saj bo vedno bolj pomembna varnost na spletu. Tista varnost, na katero imamo vpliv sami in sem zagotovo sodijo tudi osebna varnostna gesla,« pravi Morgan Slain, izvršni direktor SplashData. Poudarja še, naj bodo gesla močna, dolga dvanajst znakov, in kombinirana iz mešanice črk in številk. »Pomembno je, da uporabniki ne uporabljajo enega gesla za vse svoje vpise v digitalni svet, pač pa naj bodo ti čim bolj različni.«

Več iz rubrike