Robot namesto bolnih otrok v šoli, da ne zamudijo pouka

Robot pri pouku nadomešča bolnega učenca. Foto Estera Kluczenko

Otroci bodo v času odsotnosti kar od doma s pomočjo tablice ali pametnega telefona usmerjali robota in tako na daljavo sledili pouku.

V dunajski osnovni šoli pravkar poteka pilotski projekt, kjer robot pri pouku nadomešča bolnega učenca. Devetletni Dominik je zbolel za rakom in eno leto ni mogel hoditi v šolo. Sedaj lahko od doma s pomočjo tablice ali pametnega telefona usmerja robota in je tako na daljavo prisoten pri pouku.
 
Zahvaljujoč 30 centimetrov velikemu robotu lahko Dominik kljub hudi bolezni nadaljuje s šolanjem. Robot mu namreč omogoča, da sliši in vidi, kaj se pri pouku dogaja. Preko tablice ali pametnega telefona kar iz bolniške postelje usmerja robotov pogled, lahko pa tudi sodeluje pri pouku in se pogovarja s sošolci.
 
image
Cena za nakup namreč znaša 3.000 evrov, za njegovo vzdrževanje in zavarovanje pa je treba odšteti še dodatnih 80 evrov mesečno. Foto Estera Kluczenko


Robota z imenom AV1 je razvilo norveško startup podjetje No Isolation, ki digitalizacijo vidi kot priložnost za kronično bolne in gibalno ovirane ljudi. Po nekaterih ocenah živi v Evropi približno pol milijona kronično bolnih otrok. To so otroci z rakom, avtoimunimi boleznimi ali gibalno ovirani, ki veliko časa preživijo doma in v bolnišnicah, zato zamudijo pouk, izgubijo stik s sošolci in so pogosto osamljeni. 807 robotov je že prisotnih v učilnicah, predvsem na Norveškem, v Veliki Britaniji in na Nizozemskem.
 
Na dunajski javni osnovni šoli Neilreichgasse v okrožju Favoriten zaenkrat poteka trimesečni pilotski projekt, ki ga financirajo iz evropskih sredstev. Ali se bodo nato odločili za nakup robota in ali ga bodo začeli uporabljati še v drugih šolah, pa zaenkrat še ni znano. Cena za nakup namreč znaša 3.000 evrov, za njegovo vzdrževanje in zavarovanje pa je treba odšteti še dodatnih 80 evrov mesečno.
 
Več iz rubrike