Rihanna postala najmlajša ameriška milijarderka

Z neto vrednostjo 1,4 milijarde dolarjev je barbadoška pevka, igralka in podjetnica Rihanna pri 34 letih najmlajša ameriška milijarderka.
Fotografija: Rihanna. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Rihanna. Foto: Reuters

Rihanna je najmlajša milijarderka v ZDA, ki si je bogastvo prislužila sama. Svoje bogastvo je večinoma pridobila z lastno glasbo in podjetniškimi podvigi.

Pred kratkim je 34-letna pevka in izvršna direktorica Fenty Beauty že tretje leto zapored krasila Forbesov letni seznam najbogatejših Američank, ki so si same ustvarile ogromno bogastvo. Skupno se je uvrstila na 21. mesto in je edina milijarderka na seznamu, mlajša od 40 let. Del Rihannine neto vrednosti v višini 1,4 milijarde dolarjev izvira iz njene uspešne glasbene kariere. Ostalo pa iz njenih treh maloprodajnih podjetij: Fenty Beauty, Fenty Skin in Savage X Fenty.

Marca je Bloomberg poročal, da spodnje perilo Savage X Fenty sodeluje s svetovalci pri IPO, ki bi ga lahko ocenili na 3 milijarde dolarjev. Rihanna ima v lasti 30 odstotkov tega podjetja. Je tudi lastnica polovice podjetja Fenty Beauty, ki je leta 2020 ustvarilo 550 milijonov dolarjev prihodkov. Druga polovica podjetja je v lasti francoskega konglomerata luksuzne mode LVMH.

Rihanna se poleg glasbe ukvarja tudi s številnimi uspešnimi podjetniškimi podvigi. Foto: Media Punch/INSTARimages.com/Cover Images
Rihanna se poleg glasbe ukvarja tudi s številnimi uspešnimi podjetniškimi podvigi. Foto: Media Punch/INSTARimages.com/Cover Images

Številke so impresivne, vendar je Rihanna dejala, da se ne osredotoča na tovrstne opredelitve in pohvale. Leta 2019 je za revijo The New York Times T Magazine povedala, da ker nikoli ni načrtovala obogateti, jo doseganje finančnih mejnikov ne bo ustavilo pri delu.

Z denarjem, ki ga zasluži, želi tudi pomagati

Devetkratna dobitnica nagrade Grammy je dejala, da želi svoj denar tako ali tako nameniti zadevam, ki so pomembne. Dejala je: »Moj denar ni zame, temveč je nekje vedno misel, da lahko pomagam nekomu drugemu,« je rekla. Dodala je še: »Svet te lahko resnično prepriča, da so napačne stvari prednostne naloge, zaradi česar resnično zgrešiš bistvo življenja, kaj pomeni biti živ.«

Leta 2012 je Rihanna ustanovila dobrodelni sklad Clara Lionel Foundation (CLF), s katerim želi financirati prelomne pobude za izobraževanje in odpornost na podnebne spremembe.

Ena njenih prvih pobud, ki se je začela leto po ustanovitvi fundacije, je zbrala 60 milijonov dolarjev za ženske in otroke, okužene z virusom HIV, s prodajo pevkine linije šmink pri MAC Cosmetics.

Naslednja najmlajša milijarderka na Forbesovem seznamu je še 41-letna Kim Kardashian, ki ima neto vrednost 1,8 milijarde dolarjev. Kardashian in njena sestra Kylie Jenner, ki je s 24 leti najmlajša nemilijarderka na seznamu, z neto vrednostjo 600 milijonov dolarjev, sta prav tako dosegli uspeh v zabavi in ​​maloprodaji, vključno s svojimi linijami ličil.

Več iz rubrike