Recesijo čutijo tudi pingvini v tokijskem živalskem vrtu

Pingvine v japonskem akvariju hranijo s cenejšimi ribami, nad čimer živali niso navdušene
Fotografija: V akvariju pravijo, da imajo pingvini in vidre svoje najljubše vrste rib, akvarij pa se po najboljših močeh trudi, da bi se prilagodil njihovim potrebam FOTO: Delo
Odpri galerijo
V akvariju pravijo, da imajo pingvini in vidre svoje najljubše vrste rib, akvarij pa se po najboljših močeh trudi, da bi se prilagodil njihovim potrebam FOTO: Delo

Zaposleni v akvariju maha s skušo v bližini pingvina, vendar ta ne reagira. Ko mu ribo približa kljunu, se pingvin vzvišeno odvrne. Vidra ribo povohlja, nato pa pobegne.

Za pingvine in vidre v japonskem akvariju Hakone-en, uro vožnje jugozahodno od Tokia, inflacija in naraščajoče cene pomenijo spremembo prehrane - in živali nad tem niso navdušene, poroča CNN.

Pred tem je akvarij pingvinom in vidram ponujal "aji" ali japonski šur, ki so ga živali z veseljem jedle.

Vendar akvarij, v katerem živi 32000 živali, vključno z morskimi psi in tjulnji, ni bil imun na finančne težave, ki pestijo tudi številna svetovna gospodarstva. Po podatkih akvarija se je cena aji od lanskega leta povečala za 20 do 30 %.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Da bi znižali stroške, so v akvariju maja prešli na cenejšo alternativo - "sabo" ali skušo.

Med živalimi pa to ni bilo dobro sprejeto.  Delavci akvarija so morali postati ustvarjalni, da so živali sploh lahko spodbudili k hranjenju - vidre in pingvini so na primer bolj pripravljeni jesti skušo, če je bila pomešana z njihovim priljubljeno ribo aji.

"Najbolje bi bilo, če bi jedle le aji, vendar potrpežljivo jedo skušo," je za televizijo Asahi, podružnico CNN, povedal skrbnik akvarija Hiroki Shimamoto.

Akvarij zmanjšuje stroške tudi z zmanjšanjem števila obtočnih črpalk z dveh na eno, s čimer se je račun za elektriko zmanjšal za 40 do 50 %.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

"Lahko bi zvišali vstopnino v akvarij in rešili to težavo, vendar si želimo narediti vse, kar je v naši moči, da bi naš objekt ostal tudi cenovno dostopen za naše goste. Cene vstopnine ne nameravamo dvigniti," je dejal Shimamoto.

V akvariju pravijo, da imajo pingvini in vidre svoje najljubše vrste rib, akvarij pa se po najboljših močeh trudi, da bi se prilagodil njihovim potrebam.

"Vse živali v akvariju so družina in po najboljših močeh se trudimo, da bi bile zdrave," je dejal. "Nikoli ne bi prisilili nobene živali, da bi jedla nekaj, česar ne želi. Želimo si, da bi čim več ljudi obiskalo Hakone in uživalo ob opazovanju naših živali."

Več iz rubrike