Psihologija Sare Isaković: »Kako sem osvojila olimpijsko medaljo«

Na Poletnih olimpijskih igrah v Pekingu je Sara dosegla svoj cilj. Osvojila je olimpijsko medaljo v kategoriji 200 metrov prosto. 11. avgusta je na kvalifikacijski tekmi s časom 1:55,86 izboljšala takrat državni in olimpijski rekord. Kako ji je uspelo?
Fotografija: Sara Isaković o uspehu na olimpijskih igrah s psihološkega vidika. Foto Voranc Vogel
Odpri galerijo
Sara Isaković o uspehu na olimpijskih igrah s psihološkega vidika. Foto Voranc Vogel

Na DIGGIT-u, prvi konferenci o digitalnih komunikacijah v Sloveniji, je plavalka na predavanju Kako vam lahko pri uspehu koristi »performance« psihologija? predstavila, kako ji je uspel podvig na olimpijskih igrah. Pred podjetniško srenjo je razložila potek njenih priprav na olimpijsko medalijo, ki bi jim lahko služila kot inspiracija za nadaljne uspehe na poslovni poti.

Ko je leta 2012 gledala OI v Sydneyju, si je mlada Sara zaželala nastopa na naslednjih poletnih olimpijskih igrah. Že takrat si je predstavljala, kako jo bodo v Pekingu razglasili pred svetovno javnostjo kot zmagovalko. Družini in prijatlejem je razglasila, da gre čez 4 leta na OI. Vsak večer si je pred spanjem predstavljala njen nastop ter podelitev nagrad. Povedala je, da telesna pripravljenost in sanje nista dovolj. Na poti do uspeha velikokrat pride do kognitivne blokade. 

Sama jih odstranjuje tako, da si z mislimi popolnoma vizualizira cilj. In ne le na ravni vizualizacije, v »film« vključi tudi vonj, zvok, okus. O cilju razmišlja in govori vsak dan, posluša motivacijsko glasbo, posluša afirmacije ter z ljudmi v bližini debatira o zadanem cilju.

Pri 16ih letih ji je uspelo. Sara se je pojavila na OI v Pekingu kot najmlajša olimpijka. Tudi javnosti je na raznih intervjujih razložila, da je v Peking prišla medalijo. Bila je pripravljena na veliko zmago. Ponavljala si je, kako bo uspela.

Sara Isaković vse cilje do potankosti vizualizira. Foto Kaja Kovič
Sara Isaković vse cilje do potankosti vizualizira. Foto Kaja Kovič


Svoj motivacijski govor podjetnikom, željnim uspeha, je svetovala: »Morda se vam moje besede zdijo čudne, a predlagam, da sprejmete to kot nekaj normalnega in poskusite podoživeti uspeh, ki je pred vami. Delite svoje sanje z drugimi, načrtujte in bodite pripravljeni na uspeh tudi v glavi, tako vas kognitivna blokada ne more presenetiti.«

Več iz rubrike