Prvi leteči taksi ali dron za ljudi

V nemškem Nurmbergu so si na prvem vrhu digitalnih trendov obiskovalci lahko ogledali vzlet in pristanek prvega letečega taksija.
Fotografija: AFP
Odpri galerijo
AFP

V nemškem Nurmbergu so si na prvem vrhu digitalnih trendov, kjer svoje inovacije, novosti in spoznanja političnemu vrhu in strokovni ter zainteresirani javnosti predstavlja več kot 1000 razstavljalcev, obiskovalci lahko ogledali vzlet in pristanek prvega letečega taksija.

AFP
AFP

Prototip drona za največ pet oseb, ki deluje na baterije in vzleta in pristaja navpično na podlago, so si z zanimanjem ogledali tudi nemški minister za infastrukturo Andreas Scheuer, gospodarski minister Peter Altmaier, ministrica za šolstvo in raziskave Anja Karliczek, nemška kanclerka Angela Merkel in ministrica za digitalizacijo Dorothee Baer. Mini letalo eVTOL Jet deluje na baterije, vzleta in pristaja pa kot helikopter, naravnost navzgor in navzdol.

Električno, avtonomno letalo bo lahko prevažalo do pet potnikov, v zrak ga bodo dvignili propelerji, tam pa se bo premikal s pomočjo kril. Letel bo lahko tudi s hitrostjo 300 km/uro in ker baterija omogoča vožnjo do 300 kilometrov oddaljenih mest, to pomeni, da bodo potniki lahko iz Pariza do Londona prišli zgolj v eni uri.

AFP
AFP

Leteče vozilo je zasnovano tako, da ne povzroča nobenega zvoka. Pristajalo bo lahko na posebnih vertiportih, kjer bodo potniki lahko varno vstopali in iztopali. Ideja proizvajalcev podjetja Lilium je, da bi bil prevoz z letečimi vozili dostopen vsakomur, tako cenovno kot lokacijsko.

Več iz rubrike