Proizvodnja in konzumacija vina se strmo povečujeta

Globalna proizvodnja vina se je letos okrepila za 12 odstotkov. Po prvi oceni Mednarodne organizacije za trto in vino (OIV) s sedežem v Parizu so vinarji letos pridelali 282 milijonov hektolitrov žlahtne kapljice, kar pomeni enega najboljših pridelkov po letu 2000.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Kot običajno se sicer letina po svetu precej razlikuje glede na vremenske pogoje.

Na vrhu lestvice najpomembnejših vinarskih držav sveta se je obdržala Italija, kjer so pridelali 48,5 milijona hektolitrov vina oz. 14 odstotkov več kot v letu prej. V Franciji, ki je številka dve, se je proizvodnja okrepila za 27 odstotkov na 46,4 milijona hektolitrov, v Španiji, ki zaseda tretje mesto, pa za 26 odstotkov na 40,9 milijona hektolitrov. Tri najpomembnejše evropske vinske destinacije so skupaj poskrbele za skoraj polovico celotne svetovne proizvodnje vina.


Vzporedno se dogaja vzpon severnjaških vinarjev. Dejstvo je, da bomo v prihodnosti videli vse več vin z etiketami, na katerih bodo označene doslej malo poznane regije v Skandinaviji, Južni in Severni Ameriki in Veliki Britaniji, je potrdil tudi Miha Istenič, direktor podjetja, ki je znan kot prvi zasebni pridelovalev penin v Jugoslaviji, letos pa so praznovali 50. obletnico delovanja podjetja. 


Kakšno vino pa pridelujemo Slovenci? Je zelo znano v svetu? Katera vina izvažamo in zakaj so cene tako različne? Vse o tem v članku VINOGRAD JE TOVARNA BREZ STREHE.

Več iz rubrike

trendi

Na japonskem otočju odkrili skrivnost dolgega življenja

Prebivalci japonske vasice Ogimi se lahko pohvalijo z nadpovprečno dolgo življenjsko dobo. Razkrivajo, kakšen je ključ do dolgega in srečnega življenja.

trendi

Digitalna umetnost čedalje bolj privlačna; cene tudi preko 100 tisoč evrov

Digitalna umetnost ponuja raznovrstne možnosti izražanja in postaja čedalje bolj zanimiva za zasebne zbiratelje.

trendi

Pot uspeha: Hrvatica Karla Spetić se je prebila v sam vrh modne industrije

Karla Spetić je uspešna podjetnica v svetu mode. Po rodu je Hrvatica, ki se je z družino že kot najstnica preselila v Avstralijo, kjer živi še danes.

trendi

Vse več najdb diamantov v priljubljenem parku; tokrat je imel srečo 33-letnik

33-letnik je obiskal državni park in odkril 9-karatni diamant

Komentarji: