Pri sosedih zadonel taksi dron (VIDEO)

Tudi Avstrijci ne počivajo v tehnološki bitki in stopajo v dirko za razvoj in izdelavo manjših brezpilotnih dronov za prevoz oseb.
Fotografija: Avtonomno leteče prevozno sredstvo lahko dva potnika v pol ure prepelje tudi do 70 kilometrov daleč. Potuje lahko s hitrostjo 150 km/uro. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Avtonomno leteče prevozno sredstvo lahko dva potnika v pol ure prepelje tudi do 70 kilometrov daleč. Potuje lahko s hitrostjo 150 km/uro. Foto: Reuters

Avstrijsko podjetje FACC, ki se ukvarja z idejno zasnovo in izdelavo vesoljskih rešitev in izdelkov, s pomočjo Kitajcev že izdeluje drone, s katerimi lahko potujeta dve osebi.

Leteči avtonomni taksi, ki za svojo pot ne potrebuje pilota, ima kar 16 glasnih propelerjev, s pomočjo katerih se prevozno sredstvo dvigne v zrak navpično na podlago. Prvi EHang 216 je tako prejšnji teden vzletel in svoj prvi polet naredil nad dunajskim nogometnim štadionom.

Posnetek je v angleškem jeziku.

Kitajski proizvajalec dronov EHang  s pomočjo avtrijskih partnerjev FACC, ki je prav tako v kitajski lasti, tako pomembno vstopa v bitko in dirko za razvoj in izdelavo manjših brezpilotnih dronov in njihovih storitev. »Izdelek je pripravljen na množično proizvodnjo,« je na predstavitvi poudaril Derrick Xiong, sostanovitelj kitajskega podjetja EHang.

Drone bo lahko letel s hitrostjo 150 km/uro celih 30 minut, kar pomeni, da bodo potniki lahko preleteli od 50 do 70 kilometrov. Potniška kabina je majhna, a ponuja veliko prostora prav pri nogah.

EHang zadonel nad nogometnim štionom na Dunaju. Foto: Reuters
EHang zadonel nad nogometnim štionom na Dunaju. Foto: Reuters
Izdelek je trenutno zanimiv predvsem Kitajcem, Avstrijci so namreč povedali, da je prav s Kitajske prišlo več tisoč naročil za njihovo izdelavo. Za enega bodo odšteli 300.000 evrov, še piše Reuters.

»Leteči avtomobili niso več sanje, pač pa postajajo vedno pomembnejši del realnosti,« je povedal glavni sekretar FACC Robert Machtlinger in dodaja, da je skrajni čas za regulacijo in umestitev letečih avtonomnih vozil v širši prostor.

»Pomembno je določiti pravila komuniciranja med vsemi letečimi vozili – helikopterji, letali in ostalimi, manjšimi potniškimi droni,« je opozoril na pomemben vidik novodobnih prevoznih sredstev avstrijski minister za infrastrukturo Norbert Hofer in izrazil željo, da bi prav po avstijskem nebu zadonelo na tisoče takšnih dronov, ki bi ponudili poponoma novo doživljanje prometnega dogajanja.
Tudi Avstrijci ne počivajo v tehnološki bitki in stopajo v dirko za razvoj in izdelavo manjših brezpilotnih dronov za prevoz oseb. Foto: Reuters
Tudi Avstrijci ne počivajo v tehnološki bitki in stopajo v dirko za razvoj in izdelavo manjših brezpilotnih dronov za prevoz oseb. Foto: Reuters

Več iz rubrike