Poslovni sestanek v ruščini čez en mesec? Net problem*.

V času povečane internacionalizacije in krepitve mednarodnih odnosov so delovanje na globalnem poslovnem parketu ter srečanja in sestanki v tujih jezikih del podjetnikovega vsakdana. Kljub temu pa ta dejstva ne olajšajo težav, ki nastanejo ob učenju tujih jezikov. Za mnoge tovrstno učenje predstavlja stres in dolgotrajen proces, za katerega si težko odtegnejo dovolj časa.
Fotografija: Učenje v alfa stanju Foto Arhiv Karnion
Odpri galerijo
Učenje v alfa stanju Foto Arhiv Karnion

Ustanoviteljica Holističnega centra Karnion Bojana Fende Habula pove, da s pomočjo tehnologije in medicine lahko osvojimo tuj jezik štirikrat hitreje kot po tradicionalni metodi. »S stopnje B2, ki jo dosežemo z maturitetnim spričevalom, lahko napredujete do stopnje poslovnega znanja tujega jezika C1 v 40 urah,« razloži. Edino jezikovno šolo v Evropi, ki poleg pedagogike, andragogike in psihologije uporablja še medicinsko znanost, obiskujejo tako tujci kot Slovenci, večinoma pa so to menedžerji, politiki in športniki, ki želijo z možganskim treningom povečati koncentracijo, se znebiti stresa in se v čim krajšem času naučiti tujega jezika (ali drugih veščin).


Hitro učenje tujega jezika

»Obiskovalci se večinoma odločijo za petdnevni program od srede in nedelje, v katerega je vključenih 40 ur intenzivnega učenja,« razloži ustanoviteljica in direktorica. V prvem delu učnega dne udeleženec aktivno posluša izbran jezik v alfa stanju. Doseže ga s pomočjo posebno oblikovanega ležišča, poslušanja klasične glasbe, bioresonančne terapije, dodatnega dovoda kisika in možganskega spodbujevalnika v obliki tehnološko dovršenih očal, ki svetijo rumeno svetlobo.


Le-ta zniža frekvence možganskega valovanja in hkrati osebo ohranja v stanju pozornosti, zato se aktivira tudi dolgoročni spomin. Ti pogoji poustvarijo stanje, ki zmanjšuje delež stresnih hormonov, česar so po besedah ustanoviteljice Karniona posebej veseli menedžerji in športniki, ki so vse bolj podvrženi izgorelosti. Po sprostitvi telesa in uma se začne aktivno poslušanje jezika, ki ga nato skupaj s profesorjem na individualni uri aktivno vadijo.

Celoviti programi vsebujejo veliko ročnega pisanja ter predpisano prehrano, ki pomagata možganskim celicam pri hitrem učenju. »Največji sovražnik spomina je nepredelan stres,« razloži ga. Fende Habula, ki programom pripiše rezultate, kot sta večji učinkovitost in uspešnost v nadaljnji karieri.
»Tisto leto, ko je smučarski skakalec Peter Prevc prejel zlato odličje, je obiskoval naš center. Še vedno mi v glavi odmevajo besede njegovega očeta, ko je rekel, da ima dvajset najboljših skakalcev isto raven znanja in fizične pripravljenosti, razlikujejo se le po mentalni kondiciji. Ravno zato se je Prevc v tistem obdobju udeležil našega programa.«


Telesna in umska sprostitev

Poleg učenja tujih jezikov v ljubki hiši sredi narave v Verjah izvajajo tudi trening učinkovitosti, trening vodenja in samovodenja ter antistresne programe.

Bojana Fende Habula. Foto Davorin Baloh
Bojana Fende Habula. Foto Davorin Baloh


Njihove reference povedo veliko. Pri njih so se učili tujih jezikov in vodenja med drugim Iza Login, soustanoviteljica podjetja Outfit7, Matjaž Čemažar (Domel), Matevž Kirn (Calcit), Sonja Klopčič (avtorica knjige Voditeljstvo), Tatjana Fink (nekdanja direktorica Trima), gospodarski minister Zdravko Počivalšek, nekdanji evropski komisar Janez Potočnik ter zaposleni iz različnih podjetij in organizacij, kot so Terme Olimia, Nuklearna elektrarna Krško, Acroni Jesenice, Zavarovalnica Sava, Heineken, Zveza prijateljev mladine, Porsche Ljubljana ter več slovenskih občin in ministrstev. Gospa Fende Habula pove, da so bili v vseh 27 letih odzivi izključno pozitivni, to pa dokazuje tudi dejstvo, da se je veliko udeležencev po opravljenem tečaju odločilo za povratek v njihov center. »Nekateri se oglasijo na kavici, nekateri želijo obnoviti že naučene veščine, nekateri se udeležijo drugih programov, četrti pa si enostavno zaželijo telesne in umske sprostitve.«


–––––––––––
* Ni težava

Več iz rubrike