Pogrešane osebe v gorah bo iskal tudi dron (VIDEO)

Švicarska reševalna organizacija Rega je oblikovala dron, s katerim bo mogoče najti pogrešano osebo tudi v nedostopnih predelih gora.
Fotografija: Rega dron lahko preišče mnoge, za helikopter težko dostopne dele pokrajine. Foto: Rega
Odpri galerijo
Rega dron lahko preišče mnoge, za helikopter težko dostopne dele pokrajine. Foto: Rega

V gorah je minulo leto švicarska reševalna organizacija Rega opravila več kot 160 zračnih intervencij in tako pomagala pohodnikom in alpinistom, ki so se znašli v težavah. V prihodnje bodo lahko veliko njihovega dela opravili tudi avtonomni droni, ki bodo lahko pregledali velike površine in predele, do katerih zdaj helikopter le težko dostopa. V Regi napovedujejo, da bodo nove drone začeli uporabljati že v letu 2021.

Droni, ki sami, s pomočjo posebnih algoritmov, preletavajo določeno območje s pomočjo satelitov, so opremljeni s posebnimi senzorji, največ je infra rdečih in toplotnih, ki jih nadgrajujejo vse možne kamere in senzorji za lovljenje mobilnega signala. Vse podatke lahko s pomočjo enostavnega algoritma dron že sam prečisti in v bazo pošlje le relevantne informacije, ki so lahko tudi dejanska sled za pogrešanim. V bazi potem hitro in ustrezno ukrepajo.

Pomembno vlogo pa imajo ti droni tudi, ko so vremenske razmere za helikopterski polet neprimerne ali pa je vidljivost zaradi megle izredno slaba.  

»Dron, ki bo lahko pomagal v reševalnih akcijah v gorah, smo snovali in oblikovali več let, zato verjamemo, da bo pomembno prispeval k še boljšemu delu naše organizacije,« je za spletni New Atlas povedal Sascha Hardegger, vodja helikopterskih intervencij v organizaciji Rega.

Že leto in pol dron tudi preizkušajo, spoznavajo in popravljajo njegove pomankljivosti, v letu 2020 pa ga bodo prvič spustili na samostojno reševalno misijo.

Video posnetek je v nemšekm jeziku, z angleškimi podnapisi.

Več iz rubrike

trendi

Kako se prepletata budizem in znanost

Znanstveniki vse bolj uporabljajo budistično modrost za razumevanje različnih raziskovalnih tem in človeškega stanja. Menihi in redovnice pa zavzeto srkajo najnovejše raziskave. Njihova vprašanja so …

trendi

Blagoslov in prekletstvo à la Michelin

O tem, kako podjetje, ki prodaja gume, odloča o usodi svetovne kulinarike.

trendi

Ženske se manj ličijo. Posledice se že čutijo

Japonsko luksuzno kozmetično podjetje Shiseido se spogleduje s kitajskim spletnim modelom, ki bi podjetju zagotovil rast po pandemiji. Trenutno časi niso rožnati.

trendi

Na dnu oceana poteka lov na minerale, vredne več bilijonov

Najzanimivejša prihodnost tehnologije za drone morda ne bo v zraku, po katerem bi dostavljali pakete za Amazon, ampak pod vodo, kjer bi pomagali odkrivati ogromno bogastvo.

Komentarji: