Po sončne žarke kar v vesolje

Kitajska namerava narediti prvo sončno elektrarno v vesolju, ki bo lahko pošiljala zbrano energijo na Zemljo.
Fotografija: Kitajski znanstveniki bodo manjšo vesoljsko sončno postajo zgradili do leta 2021 in jo dvignili v zemeljsko orbito do leta 2030. Foto: Pixabay
Odpri galerijo
Kitajski znanstveniki bodo manjšo vesoljsko sončno postajo zgradili do leta 2021 in jo dvignili v zemeljsko orbito do leta 2030. Foto: Pixabay

Kitajska še vedno pospešeno vlaga v vesoljske programe in tekmuje z ZDA za prevlado v gospodarskem in tehnološkem sektorju. Tokrat so kar 8 milijard dolarjev namenili novemu vesoljskemu programu, kjer nameravajo zgraditi prvo vesoljsko postajo, ki bo delovala kot sončna elektrarna.

Okoli 55 odstotkov sončne energije se namreč že izgubi na poti do Zemlje, poleg tega pa so »zemeljske« sončne elektrarne omejene na dnevno svetlobo in občutljive na oblačno vreme. Temu se bodo lahko izognile sončne elektrarne v vesolju, piše spletni portal power-technology.com.

Kitajci še niso razkrili, na kakšen način bodo energijo iz vesoljske sončne elektrarne dostavili do Zemlje, verjetno pa je tehnologija povezana z metodo brezžičnega prenosa in je tesno povezana z velikim dosežkom kitajskih znanstvenikov, ki so prejšnji mesec prvič pristali na temni strani Lune. S tem se je odprlo popolnoma novo raziskovalno polje, ki ni obremenjeno z elektromagnetnim valovanjem z Zemlje.

Kitajski znanstveniki bodo manjšo vesoljsko sončno postajo zgradili do leta 2021 in jo dvignili v zemeljsko orbito do leta 2030.

Več iz rubrike