Po 10 letih zopet najbogatejši Manchester United

Angleški klub Manchester United je lani ustvaril 689 milijonov evrov prihodkov, končno prehitel Real Madrid in se po desetih letih zopet zavihtel na prvo mesto lestvice.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Manchester United je po 10 letih prehitel španski klub Real Madrid, saj je v letošnji sezoni pridobil 689 milijonov evrov prihodkov, Real pa »le« 620 milijonov. Slednjega je prehitel tudi njihov španski rival Barcelona, a le za nekaj tisoč evrov.

Manchester United je zaslužil 170 milijonov več kot preteklo sezono in 380 milijonov več kot leta 2007. To pomeni, da lahko izračunamo več kot stoodstotno rast prihodkov v enem desetletju.

Tako visok zaslužek angleškega kluba Manchester United je posledica rasti komercialnih prihodkov, pravijo na Deloitte. »V zadnjih letih se je njihova »marketinška žilica« okrepila, sedaj imajo veliko več dobičkonosnih partnerstev, vseeno pa jih čaka težek boj za ohranitev prvega mesta na lestvici najbogatejših nogometnih klubov. Podobnih poslov sta se lotila Real Madrid in Barcelona, če pa tu prištejemo še šibkejši funt v primerjavi z evrom in slabe rezultate Manchestra v Ligi prvakov, pa je močno verjetno, da se situacija že prihodnje leto zopet obrne.«

Reuters
Reuters

Največjo rast prihodkov od 2007 do 2016 ima angleški klub Manchester City, ki je desetletje nazaj zaslužil 70 milijonov, letos pa 450. Njihovi prihodki so se v 10 letih povečali za več kot 600 odstotkov.

Več iz rubrike