PLC+ Challenge: prezračevanje v enocevnem cestnem predoru

Minuli petek se je v dvorani Fakultete za gradbeništvo v Beogradu odvilo zadnje dejanje 2. mednarodnega študentskega tekmovanja PLC+ Challenge, na katerem so slovenski študentje elektrotehnike svoje znanje in inovativnost pomerili s hrvaškimi in srbskimi študenti.
Fotografija: Arhiv podjetja
Odpri galerijo
Arhiv podjetja

Najboljšo ekipo po izboru mednarodne strokovne komisije so sestavljali hrvaški študentje, medtem ko so se med zmagovalne tri ekipe v regiji uvrstili tudi slovenski študentje Jovancho Grozdanovski, Miloš Antić in Marko Kastelic.

Med slovenskimi finalisti, ki so se borili za zmago v Zagrebu, sta bili tudi ekipi v sestavi Blaž Koprivnikar, Dean Zagorac in Sašo Vozlič ter Žiga Selan, Irinej Papuga in Janez Škrjanc, ki so se enako kot zgoraj omenjeni na beograjski finale uvrstili kot ena od treh najboljših ekip iz nacionalnega dela tekmovanja.

Arhiv podjetja
Arhiv podjetja

Sprva so se spopadli z nalogo, ki je od njih zahtevala krmilni program, ki bo zagotovil učinkovito prezračevanje v enocevnem cestnem predoru. Poskrbeti so morali tudi za grafični uporabniški vmesnik, prek katerega operater nadzira dogajanje v predoru. Na podlagi realnih podatkov iz predora Učka so tekmovalci razpolagali s poenostavljenim simulacijskim modelom predora. Osnovni cilj je bil ohranjati vrednost koncentracije ogljikovega monoksida (CO) pod predpisano mejo. Na koncentracijo CO vplivajo vozila, ki vozijo skozi predor, in hitrost pretoka zraka v predoru. Hitrost pretoka zraka pa je odvisna od razlike med vrednostma zračnega tlaka na obeh portalih, števila vozil v predoru in njihove hitrosti ter števila vključenih ventilatorjev v predoru. Tekmovalne ekipe so poskušale razviti regulacijski algoritem, ki bi zagotavljal predpisano koncentracijo ogljikovega monoksida ob čim manjši porabi električne energije za pogon ventilatorjev. Obenem pa je bilo zaželeno, da je tudi število vklopov in izklopov ventilatorjev čim manjše, saj ti preklopi skrajšujejo njihovo življenjsko dobo. Za finalni del tekmovanja pa je bila postavljena dodatna zahteva po čim bolj enakomerni porazdelitvi obremenitve med ventilatorje. Da bi se lahko študentje z nalogami čim bolje spopadli oz. pridobili kar največ dodatnega znanja, so partnerji v sklopu projekta organizirali tudi vrsto predavanj ter omogočili prakso na vodilni PLC programski opremi.

Priznanje najboljše regijske ekipe letošnjega izziva so prejeli hrvaški študentje Matej Štambuk, Luka Mikić in Marko Kovačević. Tri zmagovalne ekipe, po ena iz vsake države, so za nagrado prejele izobraževanje na Siemensu ter strokovno potovanje v eno od Siemensovih globalnih strokovnih referenc.

Več iz rubrike