Plačujejo se visoke šolnine, čeprav otroci morda šol ne bodo obiskovali

Starši plačujejo ogromne vsote denarja, da bi za svoje otroke rezervirali mesto v elitnih zasebnih šolah - čeprav je otrok morda nikoli ne bo obiskal.
Fotografija: Šole se poslužujejo različnih prijemov, da bi si zagotovile financirane, ne glede na nestanovitnost. FOTO: Alexander Safonov/Shutterstock
Odpri galerijo
Šole se poslužujejo različnih prijemov, da bi si zagotovile financirane, ne glede na nestanovitnost. FOTO: Alexander Safonov/Shutterstock

Mama iz New Yorka denimo, ki jo je izpostavil Bloomberg, je plačala več kot 50.000 dolarjev na otroka, da je rezervirala mesta v zasebni šoli, hkrati pa jih je vpisala še v javno šolo v predmestju, kjer družina prebiva med epidemijo. Upa, da bodo njeni otroci lahko obiskovali zasebno šolo, tudi če se družina ne preseli nazaj v mesto.

Gre za naraščajoči trend v svetu zasebnih šol, poročajo analitiki. Ker je veliko družin pobegnilo iz mest, se mnoge zasebne šole po svetu še odločajo, ali bodo za učence sploh odprla svoja vrata. Posledično je mesta v zasebnih šolah težko dobiti, zato se čedalje več staršev odloča za »varno« pot in šolnino plačuje vnaprej - slednje morda nikoli ne bodo izkoristili.Šole se poslužujejo različnih prijemov, da bi si zagotovile financirane, ne glede na nestanovitnost. Zasebne šole običajno zahtevajo polog do februarja ali marca v letu pred vpisom. Letos se je ta rok za številne šole premaknil na poletje, saj so razmere zaradi covida-19, še vedno negotove. Situacija je nekatere starše prisilila, da svoje otroke iz zasebnih šol prepišejo v javne, slednje pa se zdaj soočajo s prostorsko stisko.

Kako natančno bo pouk potekal v prihodnjem šolskem letu, še ni jasno, saj bo veliko odvisno od tega, kakšna bo v jeseni epidemiološka slika po državah. Pri nas bo Ministrstvo za šolstvo bo natančnejše usmeritve šolam dalo v drugi polovici avgusta.  

Več iz rubrike

trendi

Časa je zmanjkalo: Zaradi segrevanja lahko ostanemo brez milijard

Svetovno gospodarstvo bi lahko do leta 2070 utrpelo 178.000 milijard dolarjev izgube, če se ne odzove na podnebne spremembe.

trendi

Kateri so najbogatejši zvezdniki uspešnice Top Gun: Maverick?

Top Gun: Maverick je postal eden najbolj dobičkonosnih filmov leta 2022, zahvaljujoč se tudi zvedniški ekipi, ki v njem nastopa.

trendi

Katera evropska mesta so kot nalašč za poletno raziskovanje?

Po dolgih omejitvah ter precej mrzli zimi, ki je bila letos v številnih delih Evrope, so poletna potovanja nestrpno pričakovana.

trendi

Valamar namerava do leta 2025 doseči ogljično nevtralnost

Trajnost je bila doslej ena izmed strateških prioritet skupine Valamar, od leta 2015 je namreč zmanjšala svoj ogljični odtis za 70 odstotkov.

Komentarji: