Plačujejo se visoke šolnine, čeprav otroci morda šol ne bodo obiskovali

Starši plačujejo ogromne vsote denarja, da bi za svoje otroke rezervirali mesto v elitnih zasebnih šolah - čeprav je otrok morda nikoli ne bo obiskal.
Fotografija: Šole se poslužujejo različnih prijemov, da bi si zagotovile financirane, ne glede na nestanovitnost. FOTO: Alexander Safonov/Shutterstock
Odpri galerijo
Šole se poslužujejo različnih prijemov, da bi si zagotovile financirane, ne glede na nestanovitnost. FOTO: Alexander Safonov/Shutterstock

Mama iz New Yorka denimo, ki jo je izpostavil Bloomberg, je plačala več kot 50.000 dolarjev na otroka, da je rezervirala mesta v zasebni šoli, hkrati pa jih je vpisala še v javno šolo v predmestju, kjer družina prebiva med epidemijo. Upa, da bodo njeni otroci lahko obiskovali zasebno šolo, tudi če se družina ne preseli nazaj v mesto.

Gre za naraščajoči trend v svetu zasebnih šol, poročajo analitiki. Ker je veliko družin pobegnilo iz mest, se mnoge zasebne šole po svetu še odločajo, ali bodo za učence sploh odprla svoja vrata. Posledično je mesta v zasebnih šolah težko dobiti, zato se čedalje več staršev odloča za »varno« pot in šolnino plačuje vnaprej - slednje morda nikoli ne bodo izkoristili.Šole se poslužujejo različnih prijemov, da bi si zagotovile financirane, ne glede na nestanovitnost. Zasebne šole običajno zahtevajo polog do februarja ali marca v letu pred vpisom. Letos se je ta rok za številne šole premaknil na poletje, saj so razmere zaradi covida-19, še vedno negotove. Situacija je nekatere starše prisilila, da svoje otroke iz zasebnih šol prepišejo v javne, slednje pa se zdaj soočajo s prostorsko stisko.

Kako natančno bo pouk potekal v prihodnjem šolskem letu, še ni jasno, saj bo veliko odvisno od tega, kakšna bo v jeseni epidemiološka slika po državah. Pri nas bo Ministrstvo za šolstvo bo natančnejše usmeritve šolam dalo v drugi polovici avgusta.  

Več iz rubrike

Komentarji: