Petdeset let penin Istenič

Družina Istenič je letos opravila petdeseto trgatev, okroglega pol stoletja pridelave vrhunskih slovenskih penin pa bodo proslavili s posebnim praznovanjem na domači posestvi.
Fotografija: arhiv podjetja
Odpri galerijo
arhiv podjetja

Direktor podjetja Miha Istenič je ob jubileju priznal, da so jih med trgatvijo konec avgusta prevevali posebni občutki. »S peninarstvom se je pričel ukvarjati moj oče Janez Istenič, ko je leta 1968 v Stari vasi kupil zapuščeno kmečko hišo in deset arov vinograda ter pridelal prvo penino po klasični metodi, ki jo je poimenoval po prav tedaj rojeni hčerki Brabari,” pove. Ta penina je največkrat polsuha ali suha, pridelana iz laškega rizlinga, chardonnaya in rumenega plavca.

V soboto, 6. oktobra, bo družina Istenič organizirala slavnostni dogodek odprte narave, na katerem bodo obiskovalcem na posestvi ob Vili Istenič postregli s štirimi vrstami lastnih penin in gurmansko spremljavo.

 

Ali veste, da je prebivalec Slovenije v letu 2016 po podatkih državnega statističnega urada v povprečju popil 43 litrov vina, lansko leto pa 4 litre manj?

Več iz rubrike