Nič več dizlov pri Porscheju

Porsche je postal prvi nemški proizvajalec avtomobilov, ki ne bo več izdeloval dizelskih motorjev. Še vedno pa bo podjetje zagotavljalo servis za obstoječe Porschejeve dizelske avtomobile.
Fotografija: AP Pictures
Odpri galerijo
AP Pictures

Nemški proizvajalec športnih avtomobilov Porsche je sporočil, da bodo opustili prodajo avtomobilov z dizelskim motorjem. S tem so se v podjetju odzvali na afero v povezavi z goljufanjem na testih izpušnih plinov in njenimi posledicami v avtomobilski industriji kot tudi zaradi prepovedi dizelskih motorjev v nekaterih nemških mestih.

»V prihodnosti ne bo več Porschejevih avtomobilov z dizelskim motorjem,« je povedal izvršni direktor Porscheja Oliver Blume.

Namesto tega se bodo v podjetju osredotočili na po Blumejevih besedah temeljne prednosti, in sicer na zmogljiva vozila na bencinski in hibridni pogon ter od prihodnjega leta tudi na čista električna vozila.

Prvi mož Porscheja, ki je del skupine Volkswagen, je ob tem priznal, da je bila ta odločitev rezultat t.i. afere diselgate, v katero je bil vpleten nemški avtomobilski velikan Volkswagen, ki je priznal, da je svoje dizelske avtomobile po vsem svetu opremil s programsko opremo za goljufanje na okoljskih testih.

Afera je botrovala odločitvi

Prodaja dizelskih avtomobilov je močno upadla, potem ko je več nemških mest sprejelo odločitev o prepovedi vožnje teh vozil v mestnih središčih.

Pri Porscheju so februarja prenehali sprejemati naročila za dizelske avtomobile. Blume je sicer opozoril, da Porsche ni nikdar razvijal ali izdeloval dizelskih motorjev, saj so uporabljali Audijeve motorje, vendar pa je bil ugled podjetja kljub temu močno načet.

Afera v povezavi z dizelskimi motorji je Porscheju povzročila veliko težav, je še priznal Blume. Ob tem je zagotovil, da bo podjetje še naprej zagotavljalo servis za obstoječe Porschejeve dizelske avtomobile.

Dizelski motorji so na slab glas prišli predvsem po septembru 2015, ko je Volkswagen priznal, da je okoli 11 milijonov dizelskih motorjev v avtomobilih po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je poskrbela za nižje izpuste škodljivih plinov v času testiranj glede na siceršnjo vožnjo.

Več iz te teme:

Več iz rubrike