Nakupovalni center z recikliranimi produkti

V švedskem nakupovalnem centru so stopili korak pred časom; v njem prodajajo le rabljene ali reciklirane produkte, zraven pa so postavili tudi zbirališče tovrstnih dobrin, v katerega lokalni prebivalci odlagajo stvari, ki jih ne potrebujejo več.
Fotografija: ReTuna
Odpri galerijo
ReTuna

V mestecu Eskilstuna na Švedskem imajo prav poseben nakupovalni center ReTuna, ki na dnevni ravni privablja stotine ljudi, tako domačinov kot turistov.
V njem prodajajo le stvari, ki so nekoč imele svoj dom, a jih sedaj lastniki ne potrebujejo več. Tik ob njem namreč stoji veliko skladišče oblek, pohištva, igrač, športnih pripomočkov, bele tehnike in ostalih (še vedno uporabnih) zadev, ki ga redno polnijo okoliški prebivalci.

ReTuna
ReTuna


Osebje nato stvari popravi ali obnovi, razvrsti v različne trgovine in da v prodajo. Organizirajo tudi delavnice in predavanja, s katerimi širijo idejo o reciklaži ter učijo popravljati, šivati, čistiti, ipd.
V centru je zaposlenih 50 ljudi, v letu 2017 so prodali za skoraj milijon evrov dobrin.
Direktorica Anna Bergstorm je idejo o poslovnem modelu dobila ob vzgoji štirih hčerk, ki jih je učila o varovanju okolja, ekologiji in varčevanju ter ob tem ohranjala vlogo njihovega vzornika, ideala. Ker je prav tako zagovornica ekoloških izdelkov, je v center postavila tudi prijetno kavarno, v kateri strežejo le ekološko pridelane dobrote.
Bergstormova z ličnim nakupovalnim centrom prav tako podira mite, da so rabljene in reciklirane dobrine slabše kvalitete, ki jih ljudje kupujejo v drugorazrednih trgovinah.

ReTuna
ReTuna

 

Več iz rubrike