Na Hrvaškem bo zgrajen prvi kampus za videoigre v Evropi

Nov igralniški kampus, vreden skoraj 50 milijonov evrov, naj bi zrasel v hrvaškem mestu Novska.
Fotografija: V industriji videoiger je vedno več kapitala. Foto: Poslovni dnevnik
Odpri galerijo
V industriji videoiger je vedno več kapitala. Foto: Poslovni dnevnik

Hrvaška bo v okviru strateškega projekta za industrijo videoiger zgradila poseben kampus, ki bo pomemben del programa družbene in gospodarske revitalizacije območij Siško-moslavaške županije, ki jim pomagajo po potresu. Podjetniški inkubator PISMO, ki je hrvaška podporna institucija razvoju industrije videoiger, meni, da bo projekt odprl nova delovna mesta, privabil mnoga zagonska podjetja in tudi naložbe iz tujine.

Razvoj industrije videoiger

Nov igralniški kampus bo zgrajen v mestu Novska in sicer na osem hektarjev velikem območju v poslovni coni Novljan in naj bi bil prvi tovrsten kampus v Evropi, navaja hrvaški Poslovni dnevnik. Podjetje, ki bo pripravilo vso projektno dokumentacijo, je že izbrano. Kampus, ki bo zgrajen za industrijo videoiger, bo vreden 375,5 milijona hrvaških kun oziroma skoraj 50 milijonov evrov.

image_alt
Kdo je izumil videoigre in katera je bila prva?

»Zaključek vsega, povezanega z dokumentacijo, je predviden do 1. maja 2022, nato pa sledi razpis za gradnjo. Odločitev o vključitvi tega projekta v program revitalizacije je znak velike stopnje prepoznavnosti dosedanjega dela v celotni županiji Sisak-Moslavina in na Novskem,« je povedal Mario Čelan, direktor Razvojne agencije Simora, ki upravlja Podjetniški inkubator PISMO.

Igralci igrajo videoigre na vodilnem evropskem sejmu digitalnih iger Gamescom, ki predstavlja najnovejše trende na področju računalniških iger, Köln, Nemčija, 21. avgust 2019. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters
Igralci igrajo videoigre na vodilnem evropskem sejmu digitalnih iger Gamescom, ki predstavlja najnovejše trende na področju računalniških iger, Köln, Nemčija, 21. avgust 2019. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

Po Čelanovih besedah, 67 novo odprtih podjetij, ustvarja približno sto delovnih mest, medtem ko samo v novem igralniškem kampusu pričakujejo, da bodo odprli 80 delovnih mest in privabili najmanj 250 novih podjetij ter številne naložbe iz tujine, poroča Poslovni dnevnik.

Direktor Simore je pojasnil, da so pred nekaj leti izkoristili priložnost za razvoj industrije videoiger prav v tem okrožju. Gre namreč za novo in sodobno industrijo, ki nenehno raste, kar je bil tudi razlog, da so se usmerili v to smer. »Dva odstotka programa revitalizacije bosta vložena v razvoj konkurenčnosti na najboljši možni način,« pojasnjuje Čelan.

image_alt
Na Hrvaškem izdelano obutev nosi milijone ameriških vojakov

V okviru novega igralniškega kampusa Novska bodo zgrajeni tudi objekti, povezani z odprtjem studiev, študentski domovi, poslovni inkubator za areno eSport s 4000 sedeži in pospeševalnik igralniške industrije. Obsežni so tudi načrti za petletni visokošolski program s 50 študenti na leto ter srednješolski program in spremljevalne razrede s 24 študenti na leto, navaja Poslovni dnevnik.

Več iz rubrike