Na dražbo še ena Monetova slika iz serije senenih kopic

STA
Serijo senenih kopic je Monet (1840-1926) ustvarjal v zimi 1890/91 na svojem domu v Givernyju, kjer je sicer naslikal tudi ikonično serijo lokvanjev. Foto: Muzejski arhiv

Za umetnino, eno redkih, ki je še v zasebni lasti, si nadejajo iztržiti 55 milijonov dolarjev.

Avkcijska hiša Sotheby's bo 14. maja na dražbi ponudila sliko francoskega impresionističnega slikarja Claudea Moneta iz njegove znamenite serije senenih kopic. Za umetnino, eno redkih, ki je še v zasebni lasti, si nadejajo iztržiti 55 milijonov dolarjev.
Na dražbi v New Yorku bodo 14. maja skupno ponudili osem impresionističnih mojstrovin iz zasebnih zbirk, za najbolj zaželeno pa veljajo Monetove senene kopice.

Umetnina z naslovom Meules iz leta 1890 je le ena od 25 slik iz Monetove znamenite serije, ena od štirih, ki jo bodo v tem stoletju ponudili na dražbi, ter ena od osmih umetnin iz serije, ki je še vedno v zasebni lasti.

Ostalih 17 platen po navedbah portala Art daily hranijo Metropolitanski muzej v New Yorku, Muzej d'Orsay v Parizu, šest jih je tudi na Inštitutu umetnosti v Chicagu.

Sliko Meules sta pri Monetovem trgovcu z umetninami v 90. letih 18. stoletja naročila premožna zbiralca ekspresionističnih umetnin iz Chicaga Bertha in Potter Palmer. Trenutni lastniki so jo na dražbi kupili leta 1986.

Novembra 2016 so na dražbi avkcijske hiše Christie's Monetovo sliko senenih kopic, ki je bila tedaj prav tako v zasebni lasti, v pičlih 15 minutah prodali za 81,4 milijona dolarjev, s čimer je postala do tedaj najdražja slika umetnika, prodana na dražbi.
Serijo senenih kopic je Monet (1840-1926) ustvarjal v zimi 1890/91 na svojem domu v Givernyju, kjer je sicer naslikal tudi ikonično serijo lokvanjev.
Več iz rubrike