Mojstrovine na zapestjih

Velike urarske hiše v zadnjem času med seboj tekmujejo predvsem v tem, katera bo na trg poslala najbolj inovativen izdelek. Še vedno so najboljši in najbolj inovativni v – Švici.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Ena od urarskih znamk, ki je že dolgo predvsem sinonim za inovacije, je Breguet. Ta svoje mesto v evropski zgodovini urarstva dolguje inovativnemu ustanovitelju Abrahamu Louisu Breguetu (1747–1823). Breguet se je rodil leta 1747 v Neuchâtelu v Švici, večji del svojega življenja pa je preživel v Parizu, kjer je končal največ svojih pomembnih stvaritev. Deloval je na vseh področjih urarstva, svojo kariero pa začel z vrsto mojstrskih izumov: od avtomatske ure, imenovane Perpetual, do vzmeti za repeticijo, ki je ena bolj prefinjenih oblik umetnosti izdelave tako imenovanih urnih komplikacij.

Med strankami te znamke sta bila kmalu tudi kralj Ludvik XVI. in kraljica Marija Antoinetta. Bregueta so občudovali na vseh evropskih dvorih in postal je glavni izdelovalec ur elite v svetu diplomacije, znanosti, financ in vojske. Za svoje najprestižnejše stranke je znamka ustvarila posebne kose, vključno s prvo ročno uro, izdelano leta 1810 za Caroline Murat, neapeljsko kraljico.

In Breguet v novejši zgodovini? Leta 1999 je vodstvo v Breguetu prevzel Nicolas G. Hayek. Štiri leta pozneje so odprli nov obrat proizvodnje, da bi dosegli in presegli svoje ambicije. Tri leta pozneje so proizvodnjo še razširili, leta 2011 pa začeli novo širitev, ki je bila končana leta 2013. V letu 2011 je Breguet prevzel tudi proizvajalca unikatne embalaže za ročne ure Favre et Perret in nastalo je novo podjetje Montres Breguet, Manufacture de boîtes (proizvajalec embalaže).

Pexels
Pexels

 

Prefinjenost tehnike

Pod novim vodstvom Breguet bolj kot kdaj prej spoštuje dediščino svojega ustanovitelja. V podjetju so leta 2010 izdelali model ure Tip XXII, prvi serijsko izdelani mehanski kronograf z zaskočnim mehanizmom, ki zahvaljujoč siliciju deluje na frekvenci deset hercev.
Leta 2011 je blagovna znamka predstavila model Classique Hora Mundi, prvo mehansko uro, ki samodejno spremeni časovni pas in omogoča preprosto preklapljanje med katerimakoli pasovoma. Leta 2012 pa je bil čas za Tradition 7067, uro, ki je zaokrožila Breguetovo kolekcijo občudovanja vrednih kosov.

Ure Marine

Leta 2015 sta pri znamki luč sveta ugledali še dve uri: Tradition Chronographe Indépendant, modela, ki ga poganjata dva povsem neodvisna gonilna niza, ki utripata v ločeni frekvenci: tri herce za ure in minute ter pet hercev za kronograf.
Kolekcija Marine pa utrjuje Breguetove tradicionalne vrednote, a jih reinterpretira v sodobnem slogu, da imajo ure še veliko bolj športen značaj. Linija je črpala navdih iz modelov, ki jih je ustvaril A. L. Breguet, mojstrski izdelovalec kronometra, ki ga je francoski kralj Ludvik XVIII. leta 1815 izbral za svojo kraljevo mornarico. Linija Marine je bila oblikovana tako, da izpolnjuje vse zahteve sodobnega življenja: kombinacija elegance in športne zmogljivosti. Zaradi trdne konstrukcije z ojačanim ohišjem in zaščiteno krono ter v kombinaciji z izjemno rafinirano izvedbo so ure primerne za vsako priložnost.

 

Pexels
Pexels

Breguet v umetnosti

Breguet že leta podpira tudi umetnost. Leta 2004 je razstavil zavidljivo število starih in redkih del v muzeju Ermitaž v Sankt Peterburgu, da bi proslavil sodelovanje blagovne znamke z Rusijo, katerega začetki segajo v prejšnja stoletja. Leta 2014 pa je znamka začela še sodelovanje z Muzejem vojaškega letalstva v mestu Payerne v Švici.
Od Stendhala do Puškina, od Alexandra Dumasa do nadrealista Maxa Jacoba ali mlajših generacij, od Patricka O'Briana do Johna Fowlesa: tudi v literaturi je Breguetova ura legenda. Z označevanjem najpomembnejših trenutkov v Balzacovi Človeški komediji je, denimo, postala brezčasen simbol prefinjenosti, razkošja in ustvarjalnosti.

Več iz rubrike