Mag mode s svojim muzejem

V Alžiriji rojeni, zdaj že pokojni modni oblikovalec Yves Saint Laurent je oboževal Marakeš. Tam je črpal navdih za svojo modo in Maročani so mu pred dvema letoma v zahvalo zgradili muzej.
Fotografija: Yves Saint Laurent Foto: vogue.com
Odpri galerijo
Yves Saint Laurent Foto: vogue.com

Če kdo omahuje, ali bi šel v Marakeš ali ne, ker mu pač Severna Afrika ni najbolj blizu, mikajo pa ga toplejši kraji, se bo morda laže odločil za odhod, saj je tam zdaj že dve leti muzej Yvesa Saint Laurenta. No, seveda mora takega človeka zanimati moda, a tudi umetnost in kultura. Mene je že prvi obisk Marakeša pred dobrim desetletjem do konca navdušil. Všeč so mi bili preprosti in topli ljudje, vroče sonce, vonj po vrtnicah in začimbah, barve (zlasti maroška modra in živo rumena), bogata zgodovina, barantanje v znamenitih sukih … In vse to, predvsem pa bogata kultura in pestrost barv ter seveda dekadenca so v šestdesetih letih minulega stoletja prepričali tudi Yvesa Saint Laurenta, da se je preselil v Marakeš.

Muzej Yves Saint Laurent v Marakešu, Maroko
Muzej Yves Saint Laurent v Marakešu, Maroko

Tam je kupil manjšo hišo, ki je zdaj del svetovno znanega vrta Le Jardin Majorelle. V hiši deluje tudi fundacija Yvesa Saint Laurenta, povezana z novim muzejem, ki je zgrajen le sto metrov stran, v tipično maroškem slogu in v barvah zemlje (arhitekturni studio KO).

Najprej so bile papirnate lutke
 


V muzeju je razstavljenih 40 oblačil, ki najbolj zaznamujejo Saint Laurentovo modo, in niz fotografij, ki kronološko predstavljajo njegovo življenje, vrhunce njegovega ustvarjanja in sodelovanje z njegovo muzo in prijateljico, igralko Catherine Deneuve.
Ko sem brskal po njegovem življenjepisu, sem naletel na podatek, da je kot otrok izdeloval zapletene papirnate lutke, v najstniških letih pa oblikoval obleke za svojo mamo in sestre. Pri sedemnajstih se je preselil v Pariz in se vpisal v Chambre Syndicale de la Haute Couture. Tam so hitro opazili njegov talent. Michel De Brunhoff, urednik francoskega Voguea, je Saint Laurenta predstavil Christianu Diorju. In že pri enaindvajsetih je naredil prvo kolekcijo za hišo Dior. Potem je šlo samo še navzgor. Spremenil je modne smernice za ves svet.
Igralka Catherine Daneuve je bila njegova prijateljica in največja modna muza Foto: arhiv muzej YSL
Igralka Catherine Daneuve je bila njegova prijateljica in največja modna muza Foto: arhiv muzej YSL

Po smrti Cristiana Diorja leta 1957 je 21-letni Saint Laurent prevzel vodenje te modne hiše, na začetku šestdesetih pa je ustanovil svojo modno hišo. Po navedbah modne stroke je s kolekcijo pomlad/poletje 1958 brez dvoma rešil hišo Dior pred finančnim zlomom. Ravne linije njegovih stvaritev, mehka različica Diorjevega novega pogleda, so ga izstrelile v modno orbito. Obleke iz te kolekcije so poimenovali tudi trapezne obleke. V tem času je oblikovalec skrajšal svoje ime v Saint Laurent, ker je mednarodni tisk ugotovil, da je celotno težko zapisovati, ostala pa je kratica YSL v logotipu znamke.
 

Sledil je vlogi žensk v družbi
 

Yves Saint Laurent je oblikoval ženska oblačila, ki so označevala spreminjajočo se vlogo ženske v družbi, ki jo je razumel kot samozavestno tako zasebno kot seksualno in na delovnem mestu.
Catherine Denevue v smokingu Yvesa Saint Laurenta v Medini, Marakeš. Foto: arhiv muzej YSL<br />
 
Catherine Denevue v smokingu Yvesa Saint Laurenta v Medini, Marakeš. Foto: arhiv muzej YSL
 

Sam je bil samotarski modni ustvarjalec, ki se je iz visoke mode zaradi bolezni umaknil leta 2002. Ob njegovi smrti leta 2008 je francoski predsednik Nicolas Sarkozy dejal: »Bil je kreativni genij in hkrati prvi, ki je visoko modo povzdignil na raven umetnosti, s čimer je dosegel globalni vpliv. V svojo znamko je prelil kreativnost, eleganco in prefinjen osebni pečat. Prepričan je bil, da je lepota prestiž, ki ga potrebujejo vsi ljudje, tako ženske kot moški.«

Zlati obleki, razstavljeni v marakeškem muzeju YSL; leva je iz kolekcije Visoka moda, jesen/zima 1986, desna pa iz kolekcije pret-a-porter, jesen/zima 1991. Foto Aleš Čakš
Zlati obleki, razstavljeni v marakeškem muzeju YSL; leva je iz kolekcije Visoka moda, jesen/zima 1986, desna pa iz kolekcije pret-a-porter, jesen/zima 1991. Foto Aleš Čakš

Več iz rubrike