Ljubljana doseže prvo mesto na eni najpomembnejših turističnih borz na svetu

Svet kapitala
Foto Uroš Hočevar

Prvi dan ene največjih in najpomembnejših turističnih borz na svetu, berlinske ITB (Internationale Tourismus Börse), se je zaključil s podelitvijo prestižnih nagrad najboljšim destinacijam s seznama Global Top 100 Sustainable Destinations. Ljubljana med zmagovalkami.

Mesto Ljubljana je letos zmagalo v kategoriji mest in prejelo nagrado za najboljšo prakso - izvedbo Borze lokalnih živil.

Letos se je za prva mesta potegovalo 44 finalistov v sedmih kategorijah. Ljubljana je najvišje priznanje osvojila v kategoriji mest, kar je že peto priznanje Ljubljani s strani Green Destinations. 

Žirija je kot tri kriterije za izbor Ljubljane upoštevala: trajnostno oceno Ljubljane pri Green Destinations (njeno zlato priznanje Green Destinations Gold Award), izpeljavo inovativnega projekta Borze lokalnih živil in možnost uporabe takšne prakse tudi drugod.
 
Osnovni vzgib za organizacijo prve tovrstne borze lokalnih živil je bila želja organizatorjev spodbuditi lokalno samooskrbo z živili. Kratke nabavne verige imajo pozitivne učinke na več vidikov trajnostnega razvoja mesta in širše regije, tako na področju gospodarstva, vpliva na okolje kot družbenih odnosov, usmeritve, ki jim Mestna občina Ljubljana sledi že več kot desetletje, razloži direktorica Turizma Ljubljana mag. Petra Stušek.


Borza lokalnih živil je bila v letu 2018 izvedena dvakrat, februarja in novembra. Na pobudo Turizma Ljubljana, Odseka za razvoj podeželja MOL, Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR), Kmetijsko Gozdarskega Zavoda Ljubljana in v sodelovanju z zavodom EKOmeter so se na enem mestu zbrali pridelovalci živil iz Ljubljane in regije Osrednja Slovenija ter potencialni kupci iz javnega in zasebnega sektorja.
Gre za nadaljevanje projekta Zelene nabavne verige, ki poteka od leta 2015 in s katerim Turizem Ljubljana v sodelovanju z Oddelkom za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana, Tovarno trajnostnega turizma GoodPlace in zadrugo Jarina povezuje pridelovalce lokalnih živil s hotelirji in gostinci ter jih tako vzpodbuja, da v svojih kuhinjah uporabljajo 100% lokalno pridelana živila.
Več iz rubrike