Listi bananovca namesto plastike

Na Tajskem, Filipinh, v Indoneziji in Vietnamu so začeli uporabljati liste bananovca namesto plastičnih vrečk. 
Fotografija: Za pakirano zelenjavo in sadje uporabljajo bananovce, kmalu pa bodo uporabo razširili tudi na sveže mesne izdelke. Foto Youtube
Za pakirano zelenjavo in sadje uporabljajo bananovce, kmalu pa bodo uporabo razširili tudi na sveže mesne izdelke. Foto Youtube

Raziskave kažejo, da bo morda v oceanu do leta 2050 več plastike kot ribe. Na Filipinih so našli mrtvega kita z 88 kilogrami smeti v želodcu. V Evropski Uniji praktično že velja prepoved uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. To so le tri aktualna dejstva, ki spreminjajo miselnost ljudi po celem svetu.
Primer dobre prakse lahko najdemo v nekaterih azijskih državah, kjer so našli zelo naravno alternativo plastiki - bananine liste.V več trgovinah so začeli tako po Tajskem kot v Vietmanu eksperimentirati z alternativno, ideja pa je nadvse dobro sprejeta.

Predstavnik verige Lotte Mart je za VnExpress povedal, da kljub temu, da so še v fazi testiranja, načrtujejo pa, da bodo plastiko z listi nadomestili po vsej državi zelo kmalu. Za pakirano zelenjavo in sadje uporabljajo bananovce, kmalu pa bodo uporabo razširili tudi na sveže mesne izdelke. Lokalni kupec Hoa je dejal: "Ko vidim, da je zelenjava zavita v te čudovite bananine liste, sem pripravljen kupiti izdelke v večjih količinah. Mislim, da bo ta pobuda pomagala domačinom, da se bolj zavedajo zaščite okolja."

V rabi je prav tako druga alternativa plastiki, to so biorazgradljive vrečke iz koruznega prahu.
 

Preberite še:


Z enim pranjem v okolje tudi 700.000 plastičnih mikrovlaken

Odpadna plastika je vse večja težava sodobnega časa. Jo bo nova evropska direktiva uspela zajeziti?

VIDEO: Kaj vse bi lahko sestavili iz plastike v oceanih?


 

Več iz rubrike

Komentarji: