Listi bananovca namesto plastike

Kaja Kovič
Za pakirano zelenjavo in sadje uporabljajo bananovce, kmalu pa bodo uporabo razširili tudi na sveže mesne izdelke. Foto Youtube

Na Tajskem, Filipinh, v Indoneziji in Vietnamu so začeli uporabljati liste bananovca namesto plastičnih vrečk. 

Raziskave kažejo, da bo morda v oceanu do leta 2050 več plastike kot ribe. Na Filipinih so našli mrtvega kita z 88 kilogrami smeti v želodcu. V Evropski Uniji praktično že velja prepoved uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. To so le tri aktualna dejstva, ki spreminjajo miselnost ljudi po celem svetu.
Primer dobre prakse lahko najdemo v nekaterih azijskih državah, kjer so našli zelo naravno alternativo plastiki - bananine liste.V več trgovinah so začeli tako po Tajskem kot v Vietmanu eksperimentirati z alternativno, ideja pa je nadvse dobro sprejeta.

Predstavnik verige Lotte Mart je za VnExpress povedal, da kljub temu, da so še v fazi testiranja, načrtujejo pa, da bodo plastiko z listi nadomestili po vsej državi zelo kmalu. Za pakirano zelenjavo in sadje uporabljajo bananovce, kmalu pa bodo uporabo razširili tudi na sveže mesne izdelke. Lokalni kupec Hoa je dejal: "Ko vidim, da je zelenjava zavita v te čudovite bananine liste, sem pripravljen kupiti izdelke v večjih količinah. Mislim, da bo ta pobuda pomagala domačinom, da se bolj zavedajo zaščite okolja."

V rabi je prav tako druga alternativa plastiki, to so biorazgradljive vrečke iz koruznega prahu.
 

Preberite še:


Z enim pranjem v okolje tudi 700.000 plastičnih mikrovlaken

Odpadna plastika je vse večja težava sodobnega časa. Jo bo nova evropska direktiva uspela zajeziti?

VIDEO: Kaj vse bi lahko sestavili iz plastike v oceanih?


 
Več iz rubrike