Li-Fi: Pametne luči in brezžičen internet v enem

Kaja Kovič
Podjetje Signify bo na trg poslalo pametne luči, ki bodo oddajale brezžično omrežje Li-Fi. Foto Philips

Podjetje Signify bo na trg poslalo pametne luči, ki bodo oddajale brezžično omrežje Li-Fi. Primerne bodo predvsem za pisarniške prostore.

Klasična brezžična omrežja oddajajo signal, ki nad daje internetno povezavo, prek različno visokih frekvenc, inovacija podjetja Signify po imenu Trulifi pa bo delovala s pomočjo svetlobnega valovanja. Tehnologija Li-Fi (Light Fidelity) bo temeljila na optiki, vgrajeni v LED lučkah.

Za uporabo signala bodo uporabniki v računalnik vključili namenski USB ključ, kmalu pa bo le-ta že integriran v določene naprave.

Ker se podatki prenašajo preko svetlobe, lahko potujejo povsod, kjer bo nameščena ta svetloba, ki bo prihajala iz luči - tudi globoko pod zemljo, kjer je signal WiFija omejen. In ker svetloba ne more prodreti skozi stene, ne morejo niti podatki, kar zagotavlja dodatno varnost.

Slabost Trulifija, je to, da uporablja optične brezžične oddajnike, ki so zgrajeni ali opremljeni s Philipsovimi lučmi, kar pomeni, da bodo zainteresirani morali svojo obstoječo "infrastrukturo za razsvetljavo" zamenjati za njihove izdelke.

 
Več iz rubrike